“Twee miljoen Nederlanders luisteren wel eens radio via DAB+”

Steeds meer Nederlanders luisteren wel eens radio via een DAB+-radio. Momenteel zijn dat ongeveer twee miljoen Nederlanders. Het bereik zou hiermee verdrievoudigd zijn ten opzichte van 2015. Dit is vandaag bekend gemaakt tijdens de ‘Dag van de digitale radio’. Deze dag wordt gehouden tijdens de ‘Week van de digitale radio’. De cijfers over het bereik van digitale radio zijn afkomstig van onderzoeksbureau GfK.

Radio’s

Het afgelopen jaar zijn er 154.000 radio’s verkocht met de mogelijkheid tot ontvangst van de digitale signalen via de ether. In totaal zouden er nu ongeveer 720.000 DAB+-radio’s zijn verkocht. Totaal zouden inmiddels 16 procent van de radio’s in Nederland geschikt zijn voor ontvangst van DAB+, vorig jaar lag dat percentage nog op 12 procent.

In de auto

Ook het aantal nieuwe auto’s dat met een DAB+-radio wordt geleverd is gestegen. Inmiddels wordt een kleine 35 procent van de nieuwe auto’s verkocht met een digitale autoradio aan boord. Veel automerken leveren echter DAB+-radio’s als extra optie op hun modellen. Hierdoor geven kopers eerder de voorkeur voor ondersteuning van hun smartphone in hun auto middels bijvoorbeeld Apple Car Play in plaats van een DAB+-radio.

Beter netwerk

Menno Koningsberger, voorzitter van de vereniging van landelijke commerciële radio’s (VCR), gaf vandaag aan dat het DAB+-netwerk van de landelijke commerciële omroepen voor de aanstaande kerstperiode verbeterd moet zijn. Het startschot voor deze verbetering is vorig jaar al gegeven maar tot op heden zijn er geen verbeteringen doorgevoerd.

Overheid

Als voorwaarde voor het verlengen van de ethervergunningen van de commerciële radiozenders heeft de overheid aangegeven dat de dekking per 1 januari aanstaande verbeterd moet zijn. Het netwerk van de commerciële radiozenders, zowel landelijk als regionaal,moeten per 1 januari aanstaande aan deze eisen voldoen.

Verbeteringen

De VCR gaat verbeteringen doorvoeren door het plaatsen van extra steunzenders en het opschroeven van het vermogen van diverse steunzenders. Zo wordt de outdoor dekking in dit plan vergroot van 95% naar 97% en de indoordekking wordt zelfs verbeterd van 40% naar 65%.

De overheid eist dat per 1 januari 2018 de outdoor-ontvangst 85 procent dekking heeft en de indoordekking 65 procent. Vanaf 1 januari 2020 moet de outdoordekking worden verhoogd tot 90 procent outdoor ontvangst en 75 procent indoor ontvangst.

Week van de digitale radio

Tot en met vrijdag 6 oktober wordt nog de ‘Week van de digitale radio’ gehouden. Diverse radio’s geven DAB+-radio’s weg aan hun luisteraars. Ook via de overkoepelende organisatie Digital Radio NL wordt DAB+-apparatuur middels een speciale actie via Facebook vergeven.

Sociale media: