Veel aandacht in media voor Amerikaanse verkiezingen

Vandaag gaan de Amerikanen naar de stembus om hun nieuwe president te kiezen. Onder andere de NOS, RTL Nieuws en de Vlaamse publieke omroep VRT besteden hier ruim aandacht aan.

NOS Amerika Kiest 2012 (Nederland 1/2 en NOS.nl)

Rob Trip presenteert vanuit de studio in Hilversum en NOS-correspondent Eelco Bosch van Rosenthal is gedurende de nacht de spin in het web van alle berichtgeving en geeft duiding en achtergronden bij de uitslagen. Astrid Kersseboom toont de uitslagen met behulp van het ’touch screen’.  De televisie-uitzending, die eveneens live via internet is te volgen via NOS.nl, begint om 22.00 uur op Nederland 2 en gaat na middernacht verder op Nederland 1. De live uitzending, een co-productie van de NOS en Nieuwsuur, loopt door tot en met de ‘acceptance speech’ van de winnaar. Gedurende de avond wordt veelvuldig geschakeld met de ‘States’. Nieuwsuur-presentator Twan Huys is in New York, terwijl Tom Kleijn (Amerika-correspondent voor Nieuwsuur) in Chicago bij de partijbijeenkomst is van de democraten in congrescentrum McCormick Place. Wouter Zwart, de aanstaande correspondent van de NOS in de Verenigde Staten, is aanwezig op verkiezingsavond van de republikeinen. Verder is Herman van der Zandt bij de President’s Night in de Melkweg in Amsterdam, dat voor de gelegenheid volledig in het teken staat van de verkiezingen.

WNL 
Eva Jinek, Charles Groenhuijsen en Max Westerman bespreken bij WNL de verkiezingen in een extra lange uitzending van Vandaag de Dag. Woensdag van 6:30 tot 10:00 uur, op Nederland 1. 

Radio 1 Amerika Kiest Uitslagennacht
Radio 1 maakt van middernacht tot zes uur ’s ochtends live de Amerika Kiest uitslagennacht. Deze marathonuitzending van zes uur, vanuit het Melkweg Café, wordt gepresenteerd door Willemijn Veenhoven (BNN) en Tim Overdiek (NOS). De NOS-verslaggevers Marcel Bril (in Boston), Mattijs van de Wiel (in Chicago) en correspondent Wessel de Jong (in Washington) zorgen voor bijdragen uit de States. Gasten zijn onder meer schrijver Geert Mak, campagnedeskundige Hans Anker en een journalistenpanel met Margriet van der Linden, Philippe Remarque en Max Westerman. Ook in Nederland woonachtige republikeinen en democraten komen aan het woord. Karin Alberts neemt de verslaggeving in de Melkweg voor haar rekening, terwijl Luuk Ikink (BNN) het nieuws op Twitter bijhoudt. Verder wordt ieder uur gebeld met Nederlanders in de Verenigde Staten waar de uitslag net bekend is geworden en zijn er reportages met bekende Nederlanders over hun liefde voor Amerika, onder wie schaatser Bart Veldkamp en professor Robbert Dijkgraaf.

RTL Nieuws
Op RTL4 is dinsdagavond een extra lange nieuwsuitzending te zien van RTL Nieuws. Deze duurt van 22.30 uur tot 0.00 uur. Vanaf woensdagochtend 6.00 uur is er een extra vroege uitzending van RTL Nieuws te zien 

VRT
Ook de Vlaamse publieke omroep VRT besteedt veel aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. Zowel op de website http://www.deredactie.be als via VRT Radio 1 en televisiezenders Een en  Canvas zijn de Amerikaanse verkiezingen te volgen. Het Radio 1-programma “De ochtend” zit middenin het verkiezingsgeweld en zendt morgenvroeg vanaf 5 uur uit vanuit het Bxl East Café in hartje New York. Gastvrouw Marjan Temmerman brengt de eerste uitslagen en analyses en praat met Vlamingen die in New York leven over de impact van de verkiezingsuitslag.  Ook Canvas en Eén zijn paraat tussen 5 en 9 uur. “VS 2012” wordt uitgezonden vanuit de nieuwe Canvas-studio en gespresenteerd door Wim De Vilder en Kathleen Cools. Met onder meer duiding en analyse van de VRT-correspondenten ter plekke (Greet De Keyser en Tom Van de Weghe) en met Amerika-watcher Björn Soenens.