Veel aandacht voor Leidens Ontzet in media

microfoonOp 3 oktober wordt in Leiden het Leidens Ontzet gevierd. Diverse radio- en televisiezenders zijn komende week aanwezig om verslag te doen van de festiviteiten.

Het Leids ontzet of Leidens ontzet wordt jaarlijks in Leiden gevierd ter herdenking van debelegering van deze stad tijdens de Tachtigjarige Oorlog en het ontzet op 3 oktober 1574. Dit ontzet wordt in Leiden uitgebreid gevierd op 3 oktober, zo ook dit jaar.

Sleutelstad FM
Op 2 en 3 oktober doet de commerciële radiozender Sleutelstad FM net als elk jaar uitgebreid verslag van alle activiteiten rond de viering en de herdenking van Leidens Ontzet. Via de website Sleutelstad.nl zijn uitgebreide foto-reportages, artikelen en filmpjes van de festiviteiten te zien. Sleutelstad FM start met de verslaggeving vanuit de stad  op 2 oktober om 16.00 uur en op 3 oktober al om 06.00 uur ’s morgens als de eerste Vrienden van de Reveillle voor de microfoon worden gehaald bij het Stadhuisplein

Unity FM/Unity TV
De Leidse publieke lokale omroep Unity doet middels televisiezender Unity TV en radiozender Unity FM ook uitgebreid verslag van de festiviteiten. Zo is er onder andere aandacht voor de Taptoe, het Koraal en Haring en Wittebrood. Op Unity FM word je ook op de hoogte gehouden van al nieuws rondom Leidens Ontzet.

Omroep West
Op 89.3 Radio West en op TV West zijn er op 3 oktober de hele dag extra nieuwsuitzendingen die in het teken staan van Leidens Ontzet, met live verslaggevers in Leiden. Via Omroepwest.nl en de Omroep West app is al het nieuws te volgen via een live-blog. Op zaterdag 4 oktober is er een uitgebreid sfeerverslag te zien op TV West. Met het Leidens Ontzet vieren de Leidenaren op 2 en 3 oktober de overwinning van de Watergeuzen op de Spanjaarden in 1574. Het is een van de grootste volksfeesten van Nederland. TV West zendt op vrijdag 3 oktober vanaf ’s morgens 7.00 uur gedurende de hele dag extra nieuwsuitzendingen uit die in het teken staan van Leidens Ontzet. In de programma’s op 89.3 Radio West is op 3 oktober veel aandacht voor dit volksfeest en zullen de hele dag verslaggevers live vanuit Leiden te horen zijn. Via de website Omroepwest.nl en de Omroep West app is al het laatste nieuws te volgen.

In het sfeerverslag ILove3Oktober kan op zaterdag 4 oktober worden teruggekeken op Leidens Ontzet. De Leidse presentatoren Rudo Slappendel, Joyce Stavleu en Joost van der Stel zijn overal bij. Ook leert Joyce van marktkoopman Ilias hoe je hutspot nou eigenlijk hoort te maken. ILove3Oktober is zaterdag 4 oktober elk uur te zien op TV West en wordt in samenwerking met Unity TV gemaakt.

Geen 3 Oktoberradio dit jaar
Dit jaar zijn er geen uitzendingen van de evenementenzender 3 Oktoberradio in Leiden tijdens het Leids ontzet. Een gebrek aan sponsors en strengere regelgeving rond evenementenzenders zijn de oorzaak van het afwezig zijn van de radiozender, aldus Evert Verduin van de SLER (Stichting Leidse Evenementen Radio) in het mediaprogramma Medialand op Alphen Stad FM.