Vlaanderen: Vijf radiozenders dienen klacht in bij VRM

De Vlaamse radiozenders Club FM, Hit FM, Family Radio, Radio FG en Antwerpen FM hebben een klacht ingediend bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM)

Illegale uitzendingen

De vijf radiozenders willen dat de VRM onmiddellijk op treedt tegen de in hun ogen illegale uitzendingen op FM, van alle commerciële nationale, netwerk en lokale radio’s.

Raad van State

Op donderdag 25 oktober heeft de Raad van State, het frequentieplan van minister Gatz, dat is ingegaan op 1 januari van dit jaar, vernietigd na een klacht van 6 radio-omroepen (waaronder Antwerpen FM). Deze vernietiging kwam er, omdat het kabinet niet alle beschikbare frequenties had opgenomen in het frequentieplan. Door niet alle frequenties op te nemen creëerde het kabinet op artificiële wijze een schaarste in het radiolandschap.

Als gevolg van het arrest van de Raad van State zenden volgens de radiozenders momenteel alle niet openbare radio’s zoals de nationale commerciële radio’s QMusic, Joe & Nostalgie, alle netwerken zoals NRJ, VBRO illegaal uit. Door het ontbreken van een rechtmatig frequentieplan, kan de Vlaamse Regulator voor de Media – het controleorgaan van de Vlaamse Overheid- haar taak niet meer uitvoeren. Wat inhoudt dat in het huidige radiolandschap een vorm totale wetteloosheid geldt.

Herstelbesluit

Op vrijdag 9 november 2018 heeft de Vlaamse regering een voorstel tot een herstelbesluit goedgekeurd. Het zal echter nog tot begin februari 2019 duren, vooraleer dit herstelbesluit officieel van kracht is. Minister Gatz verzekerde dat alle radio’s tot die tijd kunnen blijven uitzenden, maar hij heeft hier volgens de genoemde radiozenders geen enkele juridische grondslag voor.

“Halfslachtige oplossing”

In plaats van de vernietiging van het frequentieplan aan te grijpen als een kans om een degelijk en goed frequentieplan uit te werken, kiest minister Gatz voor een halfslachtige oplossing: het behoud van het huidige frequentieplan met de toevoeging van acht nieuwe frequenties. Deze acht frequentie werden door de minister en zijn kabinet sterk in vermogen verlaagd waardoor deze commercieel niet leefbaar zijn.“, aldus de radiozenders in een persbericht.

VRM

Door deze klacht neer te leggen bij de Vlaamse Regulator voor de Media, hopen de klagers een duidelijk en niet mis te verstaan signaal te geven aan minister Gatz en zijn kabinet, om met een werkbaar en leefbaar frequentieplan te komen dat een meerwaarde biedt voor zowel de grote als de kleine spelers in het radiolandschap én voor de Vlaamse luisteraars.

De indieners van de klacht maken ook voorbehoud voor alle geleden schade en vragen een correcte en gelijke behandeling van alle zenders.