Waalse omroep RTBF stopt met uitzendingen via de middengolf

De Waalse openbare omroep RTBF stopt vanaf 1 januari 2019 met haar uitzendingen via de middengolf. De middengolfzenders van de omroep worden in het nieuwe jaar definitief uitgeschakeld.

RTBF International

Momenteel zijn een deel van Europa tussen 6 – 20 uur de uitzendingen te horen van RTBF International op 621 kHz. RTBF International is de internationale radiozender van de Waalse publieke omroep. Een groot aantal uren per dag wordt het programma van de landelijke radiozender La Première doorgegeven via de radiozender. De radiozender is naast de middengolf ook te beluisteren via de satelliet, FM en Internet.

Wavre

Via de middengolfzender in Wavre wordt uitgezonden met een vermogen van 300 kiloWatt. De middengolfzender op 621 kHz is daardoor ook in grote delen van Nederland te ontvangen.

Uit de lucht

De RTBF heeft tegenover deze website bevestigd dat de uitzendingen via de middengolf vanaf morgen, dinsdag 1 januari, worden stopgezet. De omroep is bezig met het opzetten van een nieuw DAB+-netwerk voor haar radiozenders in Wallonië.

Hierdoor is er volgens de openbare omroep een goed alternatief voor de uitzendingen via de middengolf. De uitzendingen van het DAB+-netwerk van de RTBF komen echter minder ver dan de huidige uitzendingen via de middengolf. Liefhebbers in het buitenland kunnen terecht op Internet.

Vivacité

Naast RTBF International is ook de landelijke radiozender Vivacité nog te beluisteren via de middengolf. De radiozender zendt 24 uur per dag uit met een vermogen van 10 kiloWatt uit via 1125 kHz vanuit Houdeng (nabij Charleroi). Ook de uitzendingen van deze middengolfzender worden morgen stopgezet.

Online

In Nederland zijn de radiozenders van de Waalse publieke omroep te beluisteren via Internet. Een overzicht van het aanbod vind je hier.

Nederland

In Nederland stopt Groot Nieuws Radio komende nacht als laatste landelijke radiozender met haar uitzendingen via de middengolf.

Update 1-1-2019

Video

Uitschakeling van de middengolfzenders van de RTBF