‘XS4ALL moet blijven’ werkt aan oprichting nieuwe Internetprovider

De actiegroep ‘XS4ALL moet blijven’ werkt achter de schermen aan de oprichting van een nieuwe Internetprovider. Deze nieuwe provider krijgt een nieuwe naam en is niet gericht op “economisch gewin”.

Telfort en XS4ALL verdwijnen

Begin dit jaar maakte KPN bekend dat in de komende jaren de merknamen Telfort, Yes Telecom en XS4ALL gaan verdwijnen en opgaan in het merk KPN.

KPN stopt met naamvoering

Ondanks de meer dan 50.000 steunbetuigingen voor behoud van het merk XS4ALL ziet het er niet naar uit de KPN haar besluit om het merk op te heffen gaat terugdraaien. “Er wordt door KPN nú al gesproken over het mogelijk opheffen van specifieke XS4ALL-producten, het personeel wíl helemaal niet mee naar KPN, en hetzelfde serviceniveau is  binnen het geheel andere type organisatie dat KPN is onhaalbaar. Ook belangrijk: de cultuurverschillen qua opvattingen over privacy en veiligheid, die voor veel klanten van groot belang zijn, zijn onoverbrugbaar.”,aldus de actiegroep.

Nieuwe provider

De actiegroep is nu druk bezig met het opzetten van een nieuwe Internetprovider. De juridische structuur wordt zo ingericht dat het eigendom niet is gericht op economisch gewin, maar op ‘ideologische standvastigheid’. Privacy, veiligheid, vrije toegang voor iedereen en bescherming tegen datadeling staan hierbij centraal. Inmiddels zou de nieuwe onderneming al beschikken over een aantal medewerkers en zijn er gesprekken gevoerd met investeerders.

Protest

Deze ochtend voert de actiegroep protest bij het hoofdkantoor van XS4ALL in Amsterdam. “Wij roepen KPN nogmaals op met ons in gesprek te gaan. Als dat op niets uitloopt, dan volgt binnen afzienbare termijn een eerste stap naar oprichting waarbij klanten en medewerkers mee kunnen doen bij de oprichting van het nieuwe bedrijf.“, aldus actievoerder Kirsten Verdel tegenover dagblad Het Parool.