(C) Mediamagazine

Ziggo start proef met 1 gigabit-snelheid in Utrecht

In de Utrechtse wijk Oog in Al gaat kabelaar Ziggo een proef doen met internetsnelheden van 1 gigabit. Dit bevestigt het telecombedrijfin een persbericht.

Utrecht

Volgens Ziggo gaat het om twintig huishoudens en bedrijven in de Utrechtse wijk Oog in Al die van de hoge snelheid gebruik kunnen maken de komende maanden. De komende jaren zal Ziggo in heel Nederland de snelheid gaan verhogen.

Netwerk voor de toekomst

Wij bouwen vandaag al aan het netwerk van de toekomst”, zegt Eben Albertyn, Technisch Directeur van VodafoneZiggo. “Want de technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en bieden talloze nieuwe, slimme mogelijkheden die ons leven gaan verrijken. Dat vraagt veel van onze netwerken op gebied van capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid. En dat is precies wat wij laten zien in deze pilot in Utrecht waar we de snelheid verhogen tot wel 1 Gbit/s.

Ook uploadsnelheid

Ziggo geeft hierbij aan dat niet alleen de downloadsnelheid zal worden verhoogd maar ook de uploadsnelheid. Momenteel blijft de uploadsnelheid bij de provider achter bij de aangeboden downloadsnelheid.

Het bedrijf geeft aan dat de meeste huishoudens geen superhoge uploadsnelheden nodig hebben. “Als mensen bijvoorbeeld een groot aantal foto’s of een video willen delen, laten ze de computer ’s nachts aanstaan.” Voor sommige bedrijven is dat anders“, aldus Albertyn.

Docsis 3.1

De pilot met het nieuwe kabelnetwerk is gebaseerd op Docsis 3.1, een technologie die verloopt via de bestaande tv-kabel en véél meer netwerkcapaciteit kan bieden dan de huidige standaard. Uiteindelijk kunnen de internetsnelheden hierdoor oplopen tot 5 Gigabit per seconde voor downloaden en 1 Gbit/s voor uploaden. De verbinding is daarnaast nóg stabieler, veiliger en de latency (de tijd die het netwerk nodig heeft om te reageren wanneer data wordt opgevraagd) korter.

Analoge televisie

Daarnaast komt er extra capaciteit beschikbaar door het uitfaseren van het analoge televisiesignaal.