Zweeds EQT Infrastructure neemt CIF en Caiway over

(Update) De Zweedse investeringsmaatschappij EQT Infrastructure heeft CIF Holding en CAIW Holding overgenomen van RBCIF dat onderdeel is van Rabo Bouwfonds van de Rabobank Nederland.  Het Zweedse bedrijf nam eerder dit jaaral energiebedrijf DELTA over.

CIF en CAIW

CIF is een coax en glasvezel infrastructuurbedrijf dat breedbandtoegang biedt aan meer dan 350.000 huishoudens in Nederland. De overname van CIF betreft ook de overname van CAIW Holding, een regionale internet serviceprovider die televisie, radio- en internetdiensten levert onder de naam Caiway. Westland, Schiedam en Almelo behoren tot de grootste CAIW-regio’s.

Voorbehoud

De verkoop van CIF is onder voorbehoud van raadpleging van de CAIW ondernemingsraad en goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). ACM maakte een paar jaar geleden nog bezwaar tegen de overname van Caiway door KPN, die daarop werd afgeblazen.

CIF blijft bestaan

Bart Bakker zegt namens Rabo CIF dat met de verkoop het CIF fonds nog wel blijft bestaan aangezien het nog twee datacenters bezit; onlangs verkocht het een controlerend belang in het draadloze netwerkbedrijf Open Tower Company aan ABP.

Er zijn geen afspraken gemaakt over werkgelegenheid, locaties van kantoren of het open houden van het netwerk van CIF.

Open netwerk strategie

CIF opereert sinds enkele jaren met een ‘open’ netwerk strategie waarbij op verschillende netwerken ook andere providers toegang krijgen tot het netwerk. Delta hanteert dat niet, waarbij het geïntegreerd kabelbedrijf is waarbij alleen Delta de aanbieder is. Met name Solcon en Fiber bieden hun diensten daarbij aan via CIF, waarbij CIF in nagenoeg geheel haar verzorgingsgebied glasvezel tot aan huis (Fiber to the home) levert.

Delta biedt dat niet en biedt coax tot aan huis waarbij belangrijke delen van hun netwerk wel is verglaasd. Tot op heden heeft Delta geen plannen tot fiber to the home en investeert het in Docsis 3.1 als ‘next generation’ netwerk.

Werknemers

Bij Caiway werken vanuit het hoofdkantoor in Naaldwijk (Westland) circa 210 mensen; Caiway draaide circa 112 miljoen euro aan omzet in 2016. CIF heeft vanuit Rotterdam enkele tientallen medewerkers en besteedt de meeste werkzaamheden voor bijvoorbeeld het onderhoud van de glasvezelnetwerken uit.

Vanuit Middelburg biedt Delta circa 360 mensen werkgelegenheid waarbij er ook gas en elektriciteit naast de kabeldiensten worden geleverd. De bedoeling van de bedrijven is om synergie te behalen.

Impact

Volgens Delta-woordvoerster Mariska van der Hulst is het te vroeg om antwoorden te geven over hoe de overname impact zal hebben op de bedrijven en Delta. Het is alleen bekend dat de nieuwe groepsstructuur onder leiding zal komen van de huidige Delta-directeur Marco Visser.

“500 miljoen euro”

EQT kon inhoudelijk desgevraagd geen antwoorden geven op vragen. Het Financieele Dagblad schat in dat de overname van CIF/Caiway meer dan 500 miljoen euro kost. Hoeveel klanten de gezamenlijke EQT deelnemingen Delta en Caiway bedienen wordt niet bekend gemaakt, anders dan dat CIF/Caiway een bereik heeft van 350.000 huishoudens. Voor eind december is de verwachting dat de transactie na te verkrijgen goedkeuring van de Ondernemingsraden en de ACM zal worden geëffectueerd.

CaiWay heeft een speciale website beschikbaar gesteld rond de overname.

Update 17:30 uur. Reactie CIF en Delta toegevoegd.

Sociale media: