In 2018 zijn minder nieuwe glasvezelaansluitingen aangelegd dan in 2017. Dit schrijft ACM in haar periodieke rapport Telecommonitor .
Lager
In 2018 is het aantal nieuwe glasaansluitingen vergelijkbaar met 2017 en ligt gemiddeld op 30.000 aansluitingen per kwartaal. Dat is volgens Autoriteit Consument & Markt (ACM) een stuk lager dan in de eerdere jaren toen er gemiddeld tussen 40.000 en 55.000 huizen werden aangesloten op glas.
Inzicht
De ACM wil meer inzicht krijgen in hoe telecombedrijven en investeerders bepalen waar zij glasvezel uitrollen en tegen welke problemen zij hierbij aanlopen. Daarom is de ACM een verkennend onderzoek gestart naar de uitrol van glasvezel in Nederland. Na de zomer verwacht de ACM de resultaten van de marktstudie te publiceren. Op basis
van die resultaten wordt bepaald of vervolgacties nodig zijn.
Nieuwe projecten
Overigens zijn er onlangs diverse nieuwe projecten van start gegaan in Nederland waarbij er nieuwe glasvezelaansluitingen worden aangelegd. Dit is onder andere het geval in Den Haag en Rotterdam.
“Cijfers incompleet”
Telecom adviesbureau Stratix zegt dat ACM zich baseert op incomplete cijfers. Volgens berekeningen en schattingen van Stratix zijn er afgelopen jaar rond de 200.000 aansluitingen gerealiseerd. Volgens het bureau gebruikt ACM alleen cijfers van aanbieders KPN en Caiway en zijn er nog veel meer aanbieders van glasvezel.
“Wat te denken van onafhankelijke kabelaars als Kabelnoord, SKV Veendam, CAI Harderwijk, REKAM, KTWaalre die hun netwerken aan het verglazen zijn of al verglaasd hebben! In het buitengebied zijn GlasDraad, Glasvezel Buitenaf, E-Fiber, FiberFlevo/Fiber NH, Digitale Stad en diverse lokale initiatieven actief. Juist in het buitengebied is nu een slag om de consument bezig waarbij meerdere aanbieders om de gunst van de klant strijden. “, aldus Stratix.