De nieuwe Mediawet wordt niet meer voor het einde van dit jaar in de Eerste Kamer behandeld. het uitstel heeft geen gevolgen voor de programmering van de publieke omroepen.
Schriftelijke vragenronde
Er komt volgens de NOS eerst een schriftelijke vragenronde over de plannen van staatssecretaris Sander Dekker (media). Senator Esther-Mirjam Sent zei vorige week dat zij zich zorgen maakt over de steeds strengere regels voor amusement voor de publieke omroep. Ze voegde daaraan toe dat Dekker een flinke beweging in haar richting moet maken.
Ook het CDA heeft bedenkingen bij de nieuwe mediawet. Coalitiepartner VVD hecht veel waarde aan de nieuwe Mediawet. In de Tweede Kamer stemden ook de PvdA en het CDA voor, net als de ChristenUnie, D66 en GroenLinks.
Geen gevolgen voor programmering
Staatssecretaris Dekker wilde dat de mediawet met ingang van het nieuwe jaar in zou gaan. Dat wordt nu niet meer gehaald. Voor de programmering bij de publieke omroep maakt het weinig verschil aldus de NOS. Het huidige televisieseizoen loopt door tot de zomer.
Minder amusement
De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat er minder amusement op de publieke tv-zenders komt. Amusementsprogramma’s mogen alleen nog als ze een educatief, cultureel of informatief doel hebben. De staatssecretaris wil volgens Sent inmiddels zelfs dat de omroep per programma verantwoording aflegt. Volgens de regeringspartij moet amusement op de publieke zenders ook kunnen als daarmee kijkers naar andere programma’s worden gelokt. Het amusement heeft dan een ondersteunende functie.
Sent vindt het een slechte zaak dat programmamakers in de laatste plannen van Dekker moeten aantonen dat kijkers afhaken, als op een publieke zender geen amusement te zien is. “Ik ben wetenschapper en weet dat dat vrijwel onmogelijk is. Je zou dan eigenlijk een jaar lang geen amusement meer moeten uitzenden en vervolgens een jaar lang juist wel.”
Toekomstbestendig
De nieuwe Mediawet moet het publieke bestel toekomstbestendig maken zegt Sander Dekker. De wet maakt het onder meer mogelijk dat externe producenten hun programma’s direct aanbieden aan koepelorganisatie Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en dus niet meer uitsluitend via een van de omroepverenigingen. Het is nog niet duidelijk hoe dit in de praktijk in zijn werk zal gaan.
Tweede Kamer
In oktober werd de Mediawet door de Tweede Kamer met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen PVV en SP stemden tegen toen het voorstel.