België: Nog maar 36 procent jongvolwassenen kijkt lineaire tv

In België kijkt nog amper 36 procent van de jongvolwassenen (18-24 jaar) regelmatig naar lineaire televisie. Dit blijkt uit onderzoek waarover de Vlaamse openbare omroep VRT bericht.

Kijkgedrag wordt anders

Volgens het onderzoek van Deloitte heeft een kwart van de Belgen heeft een abonnement voor een video-ondemanddienst zoals Netflix of Play More van Telenet. Bij de jongvolwassenen zijn de cijfers nog opvallender: 47 procent van de 18- tot 24-jarigen heeft toegang tot video-ondemand. En een minderheid van hen, amper 36 procent, kijkt nog regelmatig – dat betekent één keer per week – lineair tv.

Vijf uur

“In België wordt gemiddeld per dag vijf uur lineair tv gekeken. Dat gaat van minder dan 2 uur tot 7 uur afhankelijk van de doelgroep maar bij die jongvolwassenen is dat dus heel beperkt. De beschikbaarheid van on-demandvideo heeft het gedrag van die kijkers dus radicaal gewijzigd.“, aldus Vincent Debusschere van Deloitte.

Televisiezenders moeten reageren

Vlaamse omroepen als VRT of VTM hebben al gereageerd op die online concurrentie met de lancering van VRT NU, Stievie of VTM GO. Volgens Deloitte zullen alle omroepen nog meer moeten doen om hun kijkers te kunnen blijven bereiken.