Iets minder dan 3500 mensen hebben de petitie voor meer investeringen in lokale omroepen in Nederland ondertekend. Vandaag werden de handtekeningen van de petitie overhandigd aan een aantal Tweede Kamerleden door de NLPO, de overkoepelende organisatie van streekomroepen in Nederland. Volgens de lokale omroepen is er 30 miljoen euro extra investering nodig om aan de wettelijke taak te voldoen.
“Uiterst kwetsbaar”
De positie van vrijwel alle lokale publieke omroepen is op dit moment uiterst kwetsbaar. De sector werkt daarom aan een ingrijpend traject om de kwaliteit en continuïteit van alle lokale publieke omroepen te verbeteren en de efficiency te vergroten. De stichting NLPO roept de overheid daarom op om tenminste 30 miljoen euro per jaar extra beschikbaar te stellen.
“Lokale omroep wordt belangrijker”
NLPO directeur Marc Visch: “Met de huidige vergoeding kunnen de meeste lokale omroepen niet eens de vaste lasten als huisvesting, auteursrechten en minimale apparatuur betalen. Terwijl we met zijn allen qua techniek en kwaliteit steeds meer van de lokale omroep zijn gaan vragen. Gemeenten voeren bijvoorbeeld meer en meer taken uit die de levenssfeer van inwoners rechtstreeks raken. Daarmee wordt de controlerende en agenderende functie van de lokale publieke omroepen alleen maar belangrijker.”
Samenwerken
Momenteel zijn er ongeveer 260 lokale omroepen in Nederland waarbij zo’n 20.000 vrijwilligers actief zijn. Het is de bedoeling dat er in de toekomst een kleine 80 streekomroepen overblijven. De NLPO adviseert de lokale omroepen meer te gaan samenwerken en heeft hier een beleidsplan voor opgesteld. Niet alle samenwerkingen lopen even soepel en een aantal omroepen heeft er al voor gekozen om
zelfstandig verder te gaan.
RTV9
Dat meer geld nodig is voor lokale omroepen blijkt vandaag ook weer: RTV9, de lokale omroep voor de de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein en Lopik trekt in oktober de stekker eruit vanwege een tekort aan financiële middelen.