Commerciële omroepen: meer betalen voor minder zenders

De Vereniging van Commerciële Omroepen (VCO) luidt de noodklok nu staatssecretaris Dekker het standaard televisiepakket wil afschaffen. Dit schrijft de vereniging in een persbericht in een reactie op de plannen van de demissionair staatssecretaris.

VCO

VCO is de brancheorganisatie voor de commerciële omroepen in Nederland. Onder andere RTL, SBS, FOX Networks Group, Discovery Networks Benelux, Disney Channel en Viacom International Media Networks zijn bij VCO aangesloten. “De consument dreigt door deze eenzijdige ingreep te eindigen met minder zenders voor meer geld. Een maatregel met verregaande gevolgen, niet alleen voor de televisiekijkers, maar ook voor het borgen van de pluriformiteit en diversiteit van het Nederlandse medialandschap.”, aldus de vereniging.

Mediawet

De huidige Mediawet bepaalt sinds 1 januari 2014 dat het digitale standaardpakket minimaal 30 tv-zenders moet bevatten; op die datum werden de programmaraden afgeschaft. De toenmalige regering wilde met een verplicht (digitaal) standaardpakket van minimaal 30 zenders de toegang tot een gevarieerd radio- en televisie-aanbod bevorderen.

In de nieuwe plannen zou er alleen een verplichting zijn voor het doorgeven van de landelijke publieke omroep, de televisiezenders van de VRT, de regionale omroep
en lokale omroep.

à la carte

Dekker hoopt dat met het loslaten van het minimumpakket à la carte meer mogelijk wordt om specifieke doelgroepen te bedienen. De demissionair staatssecretaris schrijft verder dat er ‘geen reden is’ om aan te nemen dat het pakket minder divers zou worden en verwacht verder weinig negatieve effecten.

Noodzakelijk

De commerciële omroepen in Nederland zijn tegen de plannen van Dekker. Opname in het standaardpakket is voor zenders noodzakelijk: landelijke dekking en bereik vormen een essentieel fundament onder de inkomsten en daarmee de continuïteit van zenders. Ook wordt volgens de VCO de concurrentiepositie van de commerciële omroepen op de advertentie- en programmamarkt zeer negatief beïnvloed, evenals hun onderhandelingspositie ten opzichte van de distributeurs (pakketaanbieders). De VCO roept de Tweede Kamer dan ook op om daar kritisch naar te kijken.

Weinig steun in de politiek

Overigens krijgt Dekkers plan krijgt weinig bijval in de politiek. CDA, D66 en Christenunie vrezen te veel macht voor de twee grote distributeurs, Ziggo en KPN, ten koste van de omroepen en de consumenten.