Waddinxveen DAB

DAB+-experiment in Waddinxveen van start op kanaal 9C

Vanuit Waddinxveen (Zuid-Holland) zijn sinds vandaag lokale uitzendingen via de digitale ether (DAB+) te horen op kanaal 9C. Het bedrijf Pro FM Broadcast heeft hiervoor een tijdelijke experimenteervergunning verkregen van Agentschap Telecom.

Aanbod

Via het kanaal zijn de publieke lokale omroepen RTW Waddinxveen (96 kbps), Omroep Zuidplas (96 kbps) en RTV Krimpenerwaard (96 kbps) te horen. Tevens is de lokale commerciële radiozender Gouda FM uit Gouda via dit kanaal te horen in een kwaliteit van 96 kbps. Daarnaast zijn de online radiozenders Pro FM Dance (128 kbps), Radio 0182 (128 kbps) en HitlandRadio (96 kbps) te horen.

Experiment

Pro FM Broadcast zal de komende periode nog diverse aanpassingen aan het netwerk doorvoeren in het kader van de experimenteervergunning. De uitzendingen duren tot uiterlijk 1 januari 2018.

Rijswijk

Binnen afzienbare tijd zal ook een lokaal experiment via DAB+ vanuit Rijswijk (Zuid-Holland) van start gaan op kanaal 7B. Vanuit Rijswijk worden momenteel al uitzendingen gedaan via DAB+ voor de lokale omroep van Den Haag: Den Haag FM. Deze uitzendingen vinden plaats op kanaal 10D waarbij naast Den Haag FM ook Den Haag Totaal en de radiozender Hollands Palet is te horen. Het is nog niet duidelijk welke omroep gaat uitzenden in de digitale ether vanuit Rijswijk op kanaal 7B.

Emmeloord en Vlaardingen

Daarnaast hebben ook Radio Emmeloord en Omroep Vlaardingen plannen om hun uitzendingen via DAB+ nieuw leven in te blazen. Radio Emmeloord wil vanaf 8 juli weer gaan uitzenden via kanaal 10A. Omroep Vlaardingen mag gaan uitzenden op kanaal 11A. De lokale omroep was eerder actief op kanaal 6B.

NLPO

Binnenkort moet ook het DAB+-experiment voor lokale omroepen van de overkoepelende organisatie van streekomroepen, NLPO, van start gaan in de Achterhoek (Gelderland) en Twente (Overijssel). Hierbij zullen diverse steunzenders voor DAB+ in de regio worden ingezet.