Extra voorschriften voor naleven regiogerichtheidseisen

In de nieuwe FM-vergunningen voor de niet landelijke commerciële radiozenders worden extra voorschriften opgenomen voor het naleven van de zogenaamde regionaliteitseisen.
Dit blijkt uit het voorstel tot verlengen van de uitzendvergunningen van minister Kamp (Economische Zaken) dat nu ter consultatie ligt.

Regiogerichtheidseisen

Minister Kamp is voornemens dat vergunningen voor de regionale commerciële radiozenders te verlengen tot 31 augustus 2022 aangezien de radiozenders in de toekomst willen investeren in digitale radio via de ether. Het verlengen van de vergunningen kan alleen gebeuren op basis van de al geldende voorwaarden voor de diverse regionale kavels. Dit betekent dat ook de komende vergunningsperiode de radiozenders moeten voldoen aan een percentage regiogerichte programma’s. Dit percentage is destijds zelf door de radiozenders opgegeven en loopt op dat meer dan 60 procent.

Extra voorschriften

In de nieuwe vergunningen worden wel extra voorschriften opgenomen inzake de regionaliteitseisen. De overheid zal in de toekomst strenger gaan controleren of voldaan wordt aan de percentages regionale programma’s. De vergunninghouder krijgt van de minister nu de plicht om zelf te onderzoeken of het door hem uit te zenden programma voldoet aan regiogerichtheidseis. Daartoe is de verplichting opgenomen dat vergunninghouders hun administratie zo moeten inrichten dat daaruit volgt dat zij de regiogerichtheidseis ten minste halen. Hiertoe dient door de vergunninghouders een uitzendschema te worden opgesteld waar de programma-elementen worden genoemd die als regiogericht dienen te worden aangemerkt.

Programma-elementen

Bij programma-elementen valt bijvoorbeeld te denken nieuws, muziek, tunes, een item over de intocht van Sinterklaas in de regio, of een presentatie tussen twee muziekstukken. Om te kunnen berekenen of het vereiste percentage wordt gehaald dient de vergunninghouder voor elk programma-element de duur te registeren.

“Dit voorschrift leidt ten opzichte van de huidige situatie niet tot extra lasten voor de vergunninghouders, zij kunnen immers alleen aan de regio-eis voldoen indien zij voor uitzending verifiëren dat de regio-eis ten minste wordt gehaald. Dit mag van een professionele vergunninghouder ook verwacht worden.”, aldus de minister.

Overtreding

Wanneer uit het uitzendschema niet blijkt dat het geboden percentage wordt gehaald is er sprake van een overtreding van de regiogerichtheidseis van de vergunning. Deze wijziging draagt ook bij aan het efficiënt en effectief houden van toezicht, aldus de minister.

Netgebonden frequenties

Tevens wordt het in de toekomst verboden om zogenaamde “netgebonden FM-frequenties” te gebruiken voor het uitzenden van verschillende programma’s. Volgens de minister zijn netgebonden frequenties zo gepland dat daarop hetzelfde programma dient te worden uitgezonden, omdat er anders storingen ontstaan en bereikverlies optreedt. Netongebonden frequenties kunnen daarentegen wel gebruikt worden voor het uitzenden van verschillende programma’s, mits de overige vergunningvoorschriften in acht worden genomen.

Radio 8FM Randstad maakt bijvoorbeeld gebruik van de etherfrequentie 97.3 MHz in Utrecht. Deze frequentie behoort echter toe aan het pakket van Radio Decibel (regio Rotterdam). Aangezien de frequentie in Utrecht is gesynchroniseerd met de frequentie van Radio Decibel in Rotterdam (97.6 MHz) mag op deze frequentie straks niet meer het signaal van 8FM te horen zijn.

Harde scheiding

Ook is het volgens de minister relevant dat er een harde scheiding is tussen landelijk en niet-landelijke radio. Daarom wordt in elke vergunning verduidelijkt dat het niet is toegestaan om een landelijk programma tevens via een niet-landelijke vergunning uit te zenden. Hierbij kan gedoeld worden op de radiozender Qmusic Limburg dat uitzendt in de provincie Limburg en waarop een groot deel van de dag het programma van de landelijke versie van Qmusic wordt uitgezonden.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.