FIFA: Alle wedstrijden WK voetbal 2018 in Ultra HD-kwaliteit

De voetbalbond FIFA heeft aangekondigd dat alle wedstrijden van het WK voetbal 2018 in Rusland ook in Ultra HD-kwaliteit worden uitgezonden.

Ultra HD HDR

Het gaat om 64 wedstrijden die in de Ultra HD HDR-norm worden aangeboden aan de televisiezenders. Het is nog niet duidelijk of de uitzendingen ook in de Nederlandse huiskamers in Ultra HD-kwaliteit worden aangeboden.

Momenteel heeft KPN wel een Ultra HD-abonnement beschikbaar via haar dienst Interactieve Televisie maar het is niet duidelijk of de wedstrijden die door de NOS worden uitgezonden ook in Ultra HD te zien zullen zijn bij KPN.

HD-kwaliteit

De FIFA geeft in een persbericht aan dat naast Ultra HD de wedstrijden ook worden aangeboden in HD-kwaliteit (in zowel de 1080i als 1080p-norm). Daarnaast kunnen de fans ook de wedstrijden van het WK-voetbal ook volgen middels een Virtual Reality-omgeving.

Camera’s

Om dit alles mogelijk te maken zullen er per wedstrijd 37 camera’s worden ingezet. Naast normale camera’s zal de FIFA ook zogenaamde Super-slow-motion en Ultra-motion camera’s inzetten tijdens de wedstrijden. Daarnaast zal er ook gebruik worden gemaakt van een cineflex heli-cam. Met deze middelen moeten volgens de FIFA de wedstrijden vanuit alle hoeken van het veld te volgen zijn.

Rusland

Het WK voetbal in Rusland vindt plaats van 14 juni 2018 tot en met 15 juli 2018. Het Nederlands elftal heeft zich niet geplaatst voor dit kampioenschap. De Belgische ‘Rode Duivels’ zijn wel van de partij.