Fresh FM staakt uitzendingen via FM en DAB+, Internet gaat door

De regionale commerciële radiozender Fresh FM heeft haar uitzendingen via de FM en DAB+ gestaakt. Via Internet gaat de radiozender wel door.

Uitzendvergunning

Fresh FM moest haar etheruitzendingen per 1 september staken. De radiozender kreeg van Agentschap Telecom geen verlenging van haar uitzendvergunning. Volgens het agentschap voldeed de radiozender niet aan de vergunningsvoorwaarden. De radiozender uit Den Haag zou een groot aantal steunzenders van haar FM-netwerk niet in gebruik hebben genomen.

Kort geding verloren

Fresh FM is het hier niet mee eens en noemde de maatregel tegenover deze website “disproportioneel”. De radiozender heeft nog een kort geding aangespannen. Afgelopen dinsdag deed de rechter de uitspraak dat de vergunning door het agentschap terecht niet is verlengd.

Frequenties

Door deze uitspraak is het recht van de radiozender om uit te zenden via het frequentiekavel B05 per 1 september 0.00 uur vervallen. Dit kavel bevat een aantal grote FM-steunzenders in Rijswijk, Alphen aan den Rijn, Amsterdam en Utrecht en een aantal kleinere steunzenders in onder andere Gouda, Hilversum, Zoetermeer en Naaldwijk. Daarnaast had de radiozender recht een stukje digitale ethercapaciteit in de Randstad op kanaal 8A.

FM en DAB+ gestopt

De kleinere steunzenders van het kavel heeft Fresh FM op één na nooit in gebruik genomen. De steunzender in Utrecht was al lange tijd uit de lucht. De steunzender in Rijswijk (95,6 MHz) is donderdag in de loop uitgeschakeld. De steunzenders in Amsterdam (95,7 MHz) en Alphen aan den Rijn (95,9 MHz) werden gisteravond rond 23.00 uitgeschakeld. De uitzendingen via DAB+ werden vannacht door netwerkexploitant Broadcast Partners om exact 0.00 uur stopgezet.

Verder via Internet

Fresh FM heeft vorige week aangekondigd de beslissing van Agentschap Telecom ‘ aan te vechten tot aan de hoogste rechtbank’. De radiozender blijft uitzenden via Internet en zal proberen terug te komen via DAB+.