Geen digitale radiotoepassingen meer op L-band

De zogenaamde L-band zal in Nederland niet meer worden ingezet voor digitale radio via de ether (DAB+). Dit blijkt uit een Internetconsultatie die is gestart door het ministerie van Economische Zaken.

L-band

In het huidige frequentieplan is de L-band (1452 MHz tot 1492 MHz) nog inzetbaar voor digitale radio via de ether. Dit is zowel mogelijk via aardse zendmasten (T-DAB) als via de satelliet (S-DAB). In het voorstel voor het nieuwe frequentieplan wordt de toepassing digitale radio geschrapt voor de L-band. In Nederland wordt momenteel alleen digitale radio via de ether uitgezonden via de zogenaamde VHF-band. Er zijn in het verleden wel enkele testuitzendingen voor DAB+ uitgevoerd op de L-band.

Lokale radio

De bedoeling was dat de publieke lokale omroepen in Nederland gebruik zouden gaan maken van de L-band voor hun digitale etheruitzendingen. Veel DAB+-radio’s die in Nederland zijn verkocht beschikken echter niet over ontvangst van de L-band. Daarnaast blijken er voor een goed dekkend netwerk veel steunzenders nodig te zijn in een klein gebied. Dit maakt digitale radio via de ether op de L-band een kostbare zaak. Inmiddels is er voor lokale radiozenders ruimte gevonden in de reguliere VHF-band. De verwachting is dat er dit jaar een pilot gaat plaatsvinden met lokale radiozenders via DAB+ op de VHF-band.

SDL

De minister stelt in het nieuwe frequentieplan voor om de L-band alleen nog te gaan gebruiken voor “Supplemental downlink” (SDL). Dit betekent dat de frequenties alleen worden ingezet voor signalen vanaf een basisstation naar een (mobiel) eindstation. “Een operator met gebruiksrecht voor deze band kan deze combineren met een andere band voor mobiele communicatie en daardoor extra capaciteit op zijn mobiele netwerk creëren. Hiermee kan een mobiele operator zijn netwerkcapaciteit beter laten aansluiten op het doorgaans asymmetrische mobiele verkeerspatroon, dat wil zeggen met (veel) meer downlink verkeer dan uplink verkeer. Daardoor kan de gebruikerservaring van de mobiele internetter aanzienlijk worden verhoogd.”, aldus de minister in een toelichting.

Verdeling

Het ministerie van Economische Zaken oriënteert zich op dit moment nog wat het meest passende verdeelmoment voor de L-band is, wat het best passende verdeelmechanisme is en hoe deze verdeling zich idealiter verhoudt tot komende andere verdelingen van mobiele banden zoals de 700 MHz band en de 2,1 GHz band. Een multibandveiling met één of meer andere (genoemde) banden is een mogelijkheid, evenals een aparte maatwerkveiling voor de L band. Het ministerie heeft het voornemen om de verdeling van deze band nog enige tijd aan te houden. Het apparatuuraanbod voor mobiele communicatie in deze band is nog beperkt.

Betrokken partijen kunnen via de Internetconsultatie hun reacties geven op het frequentievoorstel van het ministerie via Economische Zaken voor de L-band.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.