Kort medianieuws 10 oktober 2011

 • Engeland is het eerste Europese land waar YouTube speelfilms gaat verhuren. Google blijft partners zoeken om lange producties online te brengen, als aanvulling op het korte materiaal dat al in overvloede op de videosite staat. Lees verder.

 • Lex Runderkamp wordt de eerste reizend verslaggever van de NOS. De journalist gaat in zijn nieuwe functie de Arabische wereld rond om correspondent Sander van Hoorn bij te staan. Lees verder.
 • De kijkers van Sesamstraat worden uitgenodigd om een liedje te schrijven voor de vogel Pino, ter ere van het 35-jarig bestaan van het kinderprogramma. Dat heeft de publieke omroep NTR vandaag laten weten. Lees verder.
 • BlackBerry-telefoons kunnen voorlopig geen gebruik maken van internet en e-mail. Er is een storing bij servers van BlackBerry-fabrikant RIM, waar de telefoons verbinding mee maken. Het gaat om de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika. Dat zei een woordvoerster van het bedrijf. Lees verder.
 • Ondanks een omzet van bijna honderd miljoen dollar heeft de online muziekdienst Spotify vorig jaar een netto verlies van 41 miljoen dollar gedraaid. In 2009 draaide de dienst nog maar 25,6 miljoen dollar verlies. Lees verder.
 • De Amerikaanse internetkrant The Huffington Post gaat samen met de Franse krant Le Monde een nieuwe, Franstalige nieuwswebsite opzetten. Dat heeft het bedrijf, dat eerder dit jaar werd overgenomen door internetconcern AOL, vandaag bekendgemaakt. Lees verder.
 • Datingsite-ondernemer Chris van Tuijl heeft een ruzie over €1,6 mln met De Telegraaf bijgelegd. Het resultaat is dat de Groninger weer in de lucht is met Relatie.nl. Lees verder.
 • Vanaf 16 oktober keert Merlijn Passier weer terug op TV in de talkshow ‘De Kamer van Brabant’ bij Omroep Brabant.  In Brabant werd de in Nuenen geboren Passier vooral bekend met het programma ‘Olifantendoders’ waarin hij samen met cabaretier Leon van der Zanden verschillende taboes onder de loep nam.  ‘Olifantendoders’ groeide sinds de start in 2004 uit tot één van de best bekeken programma’s op Omroep Brabant ooit, maar stopte na vier seizoenen.
 • De Programmaraad Harderwijk heeft een voorlopig radio- en tv-advies voor 2012 uitgebracht aan de Stichting CAI Harderwijk. Lees verder.
 • Zo’n 300 islamisten hebben zondag geprobeerd om de zetel van de private tv-zender Nessma in de Tunesische hoofdstad Tunis te bestormen. Reden voor het geweld is de uitzending van de Frans-Iraanse film Persepolis en een debat over religieuze integratie. Dat melden de directeur van de tv-zender en het Tunesische ministerie van Binnenlandse Zaken Lees verder.
 • De bekende regisseur Daniel Lind Lagerlöf (42), die sinds donderdag vermist wordt, is vermoedelijk om het leven gekomen. Dat maakte de politie in zijn thuisland Zweden vandaag bekend. Lees verder.