Kort medianieuws 3 mei 2012

  • De BBC hangt een rechtszaak boven het hoofd wegens de Britse versie van The Voice. Het gaat om het gebruik van de naam V-room, de ruimte waarin de kandidaten van de talentenshow bijkomen na hun optreden en via sociale media contact leggen met het publiek  Lees verder.
  • Hyves zit in zwaar weer. Afgelopen jaar daalde het gebruik van het Nederlandse sociale netwerk met 38 procent. Het gebruik van Facebook is sinds 2011 met 45 procent gestegen en is het populairst van alle sociale media. Dat blijkt uit onderzoek van Newcom Research onder 11.000 mensen van boven de 15 jaar. Lees verder.
  • April 2012 is geen maand om te onthouden voor de Amerikaanse nieuwszender CNN. In de afgelopen dertig dagen scoorde de zender de laagste kijkcijfers in maar liefst tien jaar. Lees verder.
  • Het internationale uitgeefconcern Sanoma haalt 24 procent van zijn omzet uit de exploitaite van digitale kanalen. De overname van radio- en tv-acitiviteiten in Nederland en België draagt daar aan bij. Lees verder.
  • De tv-serie Toen Was Geluk Heel Gewoon maakt de overstap naar de bioscoop. De hoofdrollen zullen net als in de serie worden vertolkt door Gerard Cox, Joke Bruijs, Sjoerd Pleijsier en Huib Rooymans. Dat heeft omroep MAX donderdag bekendgemaakt. Lees verder.
  • De Vlaamse commerciële televisiezenders moeten zich openstellen voor de internetrevolutie. Dat heeft Duco Sickinghe, topman van kabeloperator, gezegd in een reactie op eerdere uitlatingen van Christian Van Thillo, chief executive van De Persgroep Lees verder.
  • Time Warner heeft in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van hogere reclame-inkomsten bij zijn tv-zenders. Lees verder.
  • Het bestuur van News Corp. heeft nog “alle vertrouwen” in voorzitter en topman Rupert Murdoch. Dat heeft het mediabedrijf verklaard één dag nadat een Britse parlementaire commissie had verkondigd dat Murdoch ongeschikt was om een groot en belangrijk bedrijf te leiden. Lees verder.
  • Er zou nu snel een wettelijke regeling moeten komen voor journalistieke bronbescherming en de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) moet worden herzien. Lees verder.
  • Claudia Pechstein wil een schadevergoeding van de ARD. De Duitse tv-zender onthulde eind januari in de ‘Sportschau’ dat de schaatsster tot de klantenkring behoorde van de Erfurter arts Andreas Franke, die bloed van atleten zou hebben ‘verrijkt’ met behulp van ultraviolet licht. Lees verder.
  • Videosite YouTube gaat fors investeren in thema-kanalen met programma’s van eigen makelij. Naast een eerder bekend gemaakte investering van 100 miljoen voor het uitrollen van de kanalen, spendeert YouTube ook nog eens 200 miljoen aan promotie. Dit heeft YouTube beloofd aan mogelijke adverteerders, zo meldt persbureau AP vandaag Lees verder.