KPN: Doorgifte VRT-zenders niet ten koste van bestaand aanbod

Telecomprovider KPN bevestigt dat het voornemens is om per 1 oktober aanstaande het derde publieke televisienet van de VRT te gaan doorgeven via Digitenne. De doorgifte zal niet ten koste gaan van bestaande zenders in het aanbod. 

KPN heeft wel bevestigd dat het bezwaar heeft aangetekend bij het Commissariaat voor de Media over het afwijzen van het ontheffingsbesluit met de verplichting om VRT KetNet/OP12 door te geven via haar digitale televisiedienst Digitenne.

De wijzigingen in de Mediawet hebben er voor gezorgd dat KPN verplicht is om het derde publieke televisienet van de Vlaamse publieke omroep VRT, KetNet/OP12, en de vijf publieke radiozenders van VRT (VRT Radio 1, VRT Radio 2, VRT Klara, VRT Studio Brussel en VRT MNM) te gaan doorgeven. Gisteren maakte deze website al bekend dat er bij het Commissariaat voor de Media bezwaren waren ontvangen van KPN over het afwijzen van de ontheffingsverzoeken van de telecomprovider.

“Termijn niet haalbaar”
Het bezwaar is aangetekend omdat het volgens KPN niet mogelijk is om aan de termijn van 1 juli te voldoen om de doorgifte geregeld te hebben. KPN bevestigt nogmaals dat het toevoegen van VRT KetNet/OP12 en de vijf publieke radiozenders van de VRT niet ten koste gaat van het huidige aanbod. Met een technische aanpassing aan het Digitenne-pakket is het mogelijk om binnen de bestaande bandbreedte extra capaciteit in te zetten voor het doorgeven van de genoemde zenders. Hierbij wordt het zogenaamde correctiesignaal aangepast. Deze aanpassing levert meer bandbreedte op maar kan bij een zwakker signaal de kans op storing vergroten.

Diverse media, waaronder Totaal TV en Telecompaper brachten het bericht dat het niet mogelijk zou zijn om het aanbod binnen Digitenne uit te breiden omdat de maximale capaciteit al zou worden gebruikt. Het Commissariaat voor de Media constateerde in haar besluit dat KPN bekend was met de destijds aankomende (al bekende zijnde aankomende) verplichting om alle VRT-zenders door te geven. Toch koos KPN ervoor een ander kanaal toe te voegen (Investigation Discovery), respectievelijk te wijzigen (Xite in plaats van Slam!Tv en per 1 augustus FOX in plaats van 13th Street) in het Digitenne-aanbod, waardoor deze redenering sowieso niet opgaat. KPN had volgens het Commissariaat voor de Media kunnen voorzien dat Ketnet/Op12 moest worden doorgegeven.