KPN start met vier 5G-testprojecten in Nederland

KPN start in de loop van 2018 met vier verschillende (pré) 5G-field labs om daarmee de waarde van 5G toepassingen te ontdekken. Van het testen van slimme antennes in stedelijk gebied tot het onderzoeken van de verbinding van drones voor precisielandbouw, virtual reality in de industrie en zelfrijdende voertuigen.

Locaties

Mede dankzij 5G technologie zullen dit soort toepassingen werkelijkheid worden in Amsterdam Zuidoost, op een boerderij in Drenthe, in de Rotterdamse Haven en op snelwegen nabij Helmond.

Onderzoek

Waar 4G mensen verbindt zal 5G de hele samenleving gaan verbinden. Het is daarom heel belangrijk dat we samen met klanten en technologie partners gaan onderzoeken hoe 5G bedrijfsprocessen kan optimaliseren en de klantervaring kan verbeteren,” aldus Jacob Groote, directeur Product Management Zakelijke Markt bij KPN.

Ecosysteem

In tegenstelling tot 4G wordt 5G naar verwachting een ecosysteem waar veel bedrijfstakken, industrieën en gebieden van kunnen gaan profiteren. Naast een hogere snelheid richt 5G zich nadrukkelijk op flexibiliteit in het netwerk om hele korte reactietijden en een hogere betrouwbaarheid te ondersteunen. Daarmee wordt een breed scala aan nieuwe toepassingen mogelijk voor klanten en industrieën.

5G toepassingen in stedelijk gebied

In Amsterdam Zuidoost gaat KPN, samen met de gemeente Amsterdam, de Amsterdam ArenA en netwerkleverancier Nokia verschillende 5G-toepassingen testen. Voor deze testen zal gebruik worden gemaakt van nieuwe antenne technologieën (Massive MIMO) waarmee extreme capaciteit kan worden geboden op drukke plekken.

5G toepassingen in de landbouw

In Drenthe gaat KPN, samen met onder andere de provincie, de Wageningen Universiteit en netwerkleverancier ZTE, precisielandbouw testen op basis van drones verbonden met het mobiele netwerk. De testen zullen plaatsvinden op een proefboerderij in Valthermond en worden de komende maanden verder voorbereid.

5G toepassingen in transport en logistiek

In de Rotterdamse haven gaat KPN, samen met netwerkleverancier Huawei, ‘network slicing’ onderzoeken. Dit is een concept waarbij specifieke diensten in een virtueel mobiel netwerk worden afgeschermd van het overige mobiele verkeer. In de Rotterdamse haven wil KPN ook het gebruik van virtual reality voor industriële toepassingen onderzoeken.

5G toepassingen voor automotive

Op de A270 in de buurt van Helmond en op de A58 tussen Eindhoven en Tilburg zal KPN, als onderdeel van het Europese project Concorda, de nieuwste technologieën in mobiele netwerken gaan testen voor automotive-doeleinden. Denk aan het testen van hele korte reactietijden (ultra low latency) die auto’s in staat stellen om real-time te communiceren met andere auto’s of bijvoorbeeld verkeerslichten en matrixborden.

Naast de vier industrie-pilots is KPN al langere tijd verbonden aan 5Groningen, een industrie brede proeftuin in Noord-Groningen

Belang van 3,5GHz

Nederland is koploper in Europa als het gaat om de kwaliteit en snelheid van de mobiele netwerken. Een positie die bijdraagt aan het economische succes van Nederland. Voor het behoud van die positie is het van essentieel belang dat er in deze testomgevingen gebruik kan worden gemaakt van de noodzakelijke 3,5GHz frequentie.

De beschikbaarheid van deze frequentie is cruciaal voor een succesvolle test van 5G toepassingen en de introductie van 5G in Nederland. KPN probeert actief bij te dragen aan een passende oplossing voor dit probleem.