Levensbeschouwelijke programma’s verdwijnen op NPO Radio 5

De NPO gaat per januari levensbeschouwelijke, culturele en educatieve programma’s alsmede religieuze uitzendingen weghalen bij NPO Radio 5
Dit blijkt uit de Meerjarenbegroting van de NPO over 2016.

Radio 5

Tot 2006 was Radio 5 (enige tijd onder de naam 747AM/Radio 747) de zender voor meer zware informatie, educatie, religieuze en levensbeschouwelijke programma’s. Nadat Radio 5 Nostalgia op 1 september 2006 van start ging, werden deze programma’s naar de avond (18 uur tot middernacht) verplaatst. Per begin 2014 verdwenen deze programma’s ook overdag in het weekeinde en per 28 augustus jl. stopte NPO Radio 5 op de middengolf.

“Keuzes gemaakt”

Volgens de NPO zijn nu ‘keuzes gemaakt wat specifieke levensbeschouwing en educatie betreft’ en is ‘ervoor gekozen te stoppen met de specifieke thematische programmering zoals we die kennen in de avonden op NPO Radio 5. De radioluisteraar toont steeds minder interesse voor dit soort content via deze gesegmenteerde manier van aanbieden.’.

24 uur ‘nostalgia-programmering’

De NPO stelt verder dat ‘de content op andere wijze gemakkelijker te vinden is en helderder te programmeren’. De bedoeling is dat de NPO de genres ‘geintegreerd’ binnen ‘de context van de zenders’ wordt aangeboden. ‘Voor levensbeschouwing op een journalistieke manier op NPO Radio 1, in relatie tot klassieke muziek op NPO Radio 4 en meer aan leefstijl gerelateerd op NPO Radio 5’. NPO Radio 5 zal daarmee 24 uur per dag een nostalgia-programmering krijgen. Enkele jaren geleden was er bij de NPO het plan om NPO Radio 7 te starten met een zware informatie, educatie, religieuze en levensbeschouwelijke programmering.

“Overige zenders versterken”

De NPO stelt ook dat ‘op deze wijze middelen beschikbaar die we kunnen inzetten om de overige zenders te versterken’. Hoe en op welke wijze typisch religieus getinte programma’s van de Evangelische Omroep, het katholieke-protestante programma Aan Tafel op 5, maar ook het culturele programma OBA Live alsmede educatieve NTR-radioprogramma’s (NTR Academie en de Kennis van Nu) en het multiculturele Dichtbij Nederland nog een plek bij de NPO zullen verkrijgen is onduidelijk.

Artikel 2.42-omroepen

De financiering en Mediawettelijke grondslag van artikel 2.42 omroepen als de Joodse Omroep (per 2016 naar EO), Boedhisstische Omroep, HUMAN (per 2016 naar VPRO), IKON (per 2016 naar EO), Organisatie Hindoe Media, RKK (bij KRO-NCRV ondergebracht) en de Zendtijd voor Kerken (bij KRO-NCRV ondergebracht) worden per 2016 ook opgeheven.

Onderscheidende stromingen

De NPO zal nog wel in totaal 12 miljoen euro beschikbaar stellen voor de onderscheidende stromingen, maar dat budget is voor televisie bedoeld zo blijkt uit de meerjarenbegroting. De NPO stelt daarover dat ’televisie voor levensbeschouwing het meest effectieve platform is. Levensbeschouwing houdt daarnaast een plek op radio en internet. Op radio blijft er ruimte om passend binnen de zenderprofielen programma’s aan te bieden die levensbeschouwelijke items of onderdelen bevatten.

Aangezien het karakter van deze programma’s breder zal zijn dan thans het geval is, wordt deze programmering budgettair buiten beschouwing gehouden bij afspraken omtrent levensbeschouwelijke programmering. De kosten hiervoor worden binnen het budget voor radio en internet gevonden, en vormen zo een aanvulling op het geoormerkte budget.’ aldus de begroting. Voor het televisiebudget heeft de NPO de stromingen in A (katholicisme, protestantisme)/B (humanisme/islam)/C boeddhisme/ jodendom/hindoeïsme) categorie-en ingedeeld.

Educatieve programma’s

De stap om ook de educatieve programma’s van de NTR te schrappen is merkwaardig nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetswijziging waarin gesteld wordt dat de NPO tot taak heeft het aanbieden van informatie, cultuur en educatie. Op de radio is in ieder geval met het schrappen van de educatieve programma’s geen plek meer voor educatie, en ook het aandeel culturele programma’s daalt hiermee.

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.