CDA: “Lokale journalistiek staat onder druk: meer geld nodig”

Volgens fractievoorzitter Sybrand Buma van het CDA staat de lokale journalistiek onder druk. Dit zei de CDA-leider in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Buma pleit voor meer geld voor lokale journalisten omdat dit anders een “groot risico is voor de democratie”.

Budget beschikbaar

Volgens de CDA-leider is er een budget van 17 miljoen euro voor lokale journalistieke doeleinde maar wordt dat potje al jaren niet gebruikt. Buma wil dat dit geld gebruikt wordt voor lokale journalisten. Volgens Buma is lokale media van groot belang om de toenemende ondermijning in gemeenten tegen te gaan.

Geen lokale media

Vroeger reden de lokale journalisten nog op hun fietsje door de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat in gemeenten van minder dan 50.000 inwoners geen media meer bestaat. Terwijl juist die lokale journalisten kunnen controleren of de gemeenteraad deugt.“, aldus Buma in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Samenwerking

Daarnaast moet er volgens Buma meer samenwerking komen tussen landelijke, regionale en lokale media. Volgens Buma komt het zelden voor dat de NOS verwijst naar artikelen van lokale media en daar moet verandering komen. “Zorg dat dit geld wordt ingezet voor meer samenwerking tussen regionale en lokale media. Ik wil dat de minister met gemeenten en provincies om de tafel gaat.“, aldus Buma.

Video:

Fragment uit uitzending WNL op Zondag met Sybrand Buma: