Lokale omroepen Oost-Groningen breiden DAB+-experiment uit

De lokale omroepen in Oost-Groningen zijn vanaf nu in een groter gebied te horen via DAB+, digitale radio via de ether. Er is een nieuwe steunzender in Delfzijl in gebruik genomen.

Primeur

Sinds juli van het vorig jaar zijn de lokale omroepen in Westerwolde, Oldambt en Delfzijl actief met uitzendingen via de digitale ether. Via kanaal 7B wordt sinds juli 2016 uitgezonden in Oost-Groningen via een zender in Vlagtwedde. Vanaf dit weekeinde is er een extra steunzender in gebruik genomen in Delfzijl. Hierdoor is het bereik van de lokale omroepen in Oost-Groningen verder verbeterd.

Derde steunzender op komst

Jan de Vries, initiatiefnemer van het DAB+-experiment in de regio Oost-Groningen, geeft tegenover deze website aan dat er binnenkort nog een extra steunzender in Oude Pekela in gebruik wordt genomen.

Eerste digitale lokale omroepen

De lokale omroepen in Oost-Groningen waren de eerste lokale omroepen in Nederland die zijn gestart met uitzendingen via DAB+. De omroepen doen dit met een experimenteervergunning die tijdelijk door het Agentschap Telecom is uitgegeven. Inmiddels zijn er meer lokale omroepen gestart met uitzendingen via DAB+. Zo zijn er uitzendingen van lokale omroepen te horen in Groenlo, Den Haag/Rijswijk, Duivendrecht en  binnenkort in Zandvoort.

Meerdere steunzenders

De lokale omroepen in Oost-Groningen hebben nu weer een primeur. Zij zijn de eerste lokale omroep die meerdere steunzenders in hun DAB+-netwerk hebben ingeschakeld. Er wordt vanuit Delfzijl nu uitgezonden met een vermogen van 100 Watt. In Vlagtwedde wordt sinds juli 2016 uitgezonden met een vermogen van ongeveer 150 Watt.

Extra zenders

Op het lokale DAB+-netwerk zijn naast de lokale omroepen LO Westerwolde, Havenstad FM en RTV GO ook een tweetal themazenders te horen: Best 80’s en HFM Digitaal. HFM Digitaal is een speciaal DAB+-kanaal van Havenstad FM met aandacht voor Nederlandstalige muziek.

Sociale Media: