Quality RTV BV verliest per september 2017 haar frequenties. Dit heeft minister Kamp besloten. Eerder had de minister de Tweede Kamer al aangegeven dat hij het voornemen had om de vergunningen van Quality RTV niet te verlengen. Hiermee vervalt ook recht op frequentiecapaciteit in de digitale ether (DAB+).
Minder robuust digitaliseringsplan
Reden voor het niet verlengen van de vergunningen per september 2017 is het “minder robuuste” digitaliseringsplan dat de radiozender heeft aangeleverd. Quality RTV, het bedrijf achter de radiozender, had in eerste instantie geen digitaliseringsplan ingeleverd bij het ministerie. Een dergelijk plan is één van de voorwaarden om tot verlenging van de uitzendvergunning over te gaan per september 2017. In de herkansing heeft het bedrijf alsnog een digitaliseringsplan ingeleverd. Dit plan is op verzoek van het ministerie geanalyseerd door de Kwink Groep.
“Niet bereid extra te investeren in DAB+”
“Waar de andere middengolfomroepen zich nadrukkelijk uitspreken vóór digitalisering van de etherradio en het op termijn afschakelen van de middengolf, doet Quality RTV dat niet. Quality RTV is in de afgelopen jaren niet bereid geweest om extra te investeren in de uitrol van het netwerk in allotment 8A (bovenop de uitrolverplichting uit de vergunning), waardoor de digitale dekking in de Randstad achter blijft bij de rest van Nederland. Verder heeft Quality RTV in het eerdere onderzoek van KWINK naar digitale etherradio naar voren gebracht niets te zien in digitalisering van de etherradio in het algemeen en DAB+ in het bijzonder.”, aldus de minister eerder.
Kleinvermogen middengolf
Quality RTV beschikt over drie middengolffrequenties in de regio Utrecht: 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz. Via deze frequenties wordt het signaal van Radio Paradijs uitgezonden. Deze frequenties zullen per september 2017 waarschijnlijk worden ingezet voor kleinvermogen middengolfzenders. Het aanvragen van dergelijke vergunningen is per mei van dit jaar mogelijk geworden. Ook de capaciteit van Radio Paradijs op het digitale netwerk komt hiermee te vervallen. Quality RTV kan overigens nog in beroep gaan tegen het besluit.
Verlengen voor vijf jaar
De vergunningen van de landelijke commerciële radiozenders, de niet-landelijk commerciële radiozenders en de overige middengolfzenders worden vanaf september 2017 wel verlengd voor een periode van vijf jaar. Het gaat hier om Groot Nieuws Radio, Radio Maria, Radio 538, VAHON Hindustani Radio en KBC/Seagull. Deze radiozenders behouden ook hun recht op capaciteit in de diverse regionale digitale radiopakketten.
Radio 538
Overigens heeft Radio 538 eerder deze maand tegenover deze website te kennen gegeven op termijn te gaan stoppen met haar uitzendingen via de middengolf in Zuid-Limburg. Wanneer de zender op 891 kHz wordt uitgeschakeld is nog niet bekend. Radio 538 had eerder al afgezien van de digitale capaciteit in Zuid-Nederland die gekoppeld was aan haar middengolffrequentie.
Vermogen
Daarnaast krijgen de vergunninghouders de mogelijkheid om hun vermogen in de vergunning te verhogen of te verlagen. Dit beleid is eerder al ter consultatie voorgelegd en wordt door de minister nu definitief vastgelegd. Mochten de huidige vergunninghouders belangstelling hebben voor verhoging of verlaging van hun zendvermogen, dan kunnen zij daartoe een aanvraag tot wijziging van hun vergunning indienen tot 15 juni 2017.
Kleinvermogen middengolfzenders
Na 1 september 2017 kan de frequentieruimte die niet door verlenging van de vergunningen met hoog vermogen vergund is, worden ingezet voor nieuwe laag vermogen middengolfvergunningen. Hoeveel frequentieruimte extra beschikbaar komt, hangt af van de keuze die de bestaande vergunninghouders maken om hun zendvermogen -binnen de geldende kaders- te verhogen of te verlagen.
– Minder robust digitaliseringsplan
– Niet bereid EXTRA te investeren in DAB+
– Men geloofd niet in digitalisering van radio
Nou dat zijn nog eens juridisch haalbare en meetbare criteria. Dus als ik het goed begrijp verdeelt de minister gunsten op basis van de mate waarin mensen dezelfde MENING hebben over de toekomst van radio. Hij wil duidelijk jaknikkers. Grappig om te zien wat de uitkomst is van recent onderzoek van het NLA naar de audio distributie: 54% via AM/FM, 26% via de kabel, 15% via Internet en 2% via DAB+. Dan vraag je je af wie hier nou eigenlijk de verkeerde visie heeft