“NPO ligt dwars bij introductie regiovensters op NPO2”

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) werkt niet goed mee aan het ontwikkelen van regiovensters op de publieke televisiezender NPO2. Dit schrijft Leo Hauben, hoofdredacteur van regionale omroep L1 uit Limburg op zijn blog.

Pilot

Vorige week werd bekend dat het de bedoeling is dat er vanaf januari 2019 wordt gestart met een pilot met regionale versies van NPO2 in drie provincies. Het is de bedoeling dat na het NOS Journaal van 18.00 uur op NPO2 het regionale nieuws van de eigen regionale omroep wordt uitgezonden via NPO2. Dit betekent dat per provincie een ander signaal van NPO2 wordt doorgeven.

Wens

Het is al jaren een wens van de regionale omroepen om eigen zendtijd te krijgen op een landelijke televisiezender. Naast technische uitdagingen blijkt ook de NPO ervoor te zorgen dat het traject om deze regiovensters te realiseren wordt vertraagd.

“NPO ligt dwars”

Het is bijna niet te geloven, maar er wordt nu al enkele jaren over dit onderwerp gesproken. De NPO ligt dwars. Dat zeggen ze natuurlijk niet hardop, want dat is politiek niet zo handig. In het onlangs uitgelekte toekomstplan voor televisie van de NPO wordt in elk geval met geen letter gerept over de Regiovensters. Dat is een teken aan de wand.”, aldus Hauben op zijn weblog.

“Doorpakken”

Hauben schrijft verder: “In het Regeerakkoord staat bijna niets over regionale omroepen, behalve dat er Regiovensters moeten komen. Minister Slob heeft dus rugdekking om het plan door te zetten. Maar dan moet hij deze week, samen met de Tweede Kamer, wel doorpakken. Als deze week geen besluit wordt genomen, dan wordt 1 januari 2019 als startdatum voor een (technische) proef niet eens meer gehaald.

En dan roept de NPO doodleuk dat daarna pas in september 2019 het programmaschema opengebroken kan worden. En zo is de NPO dan vier, vijf jaar bezig om een politiek gewenste ontwikkeling te dwarsbomen. Ben zwaar benieuwd of de Kamerleden en de minister deze week een einde maken aan dit Hilversumse spelletje.“.

Tweede Kamer

Komende week wordt dit onderwerp behandeld in de Tweede Kamer. Als de Tweede Kamer akkoord gaat kan de pilot vanaf januari 2019 van start gaan in drie regio’s. Omrop Fryslan, Omroep Gelderland en RTV Rijnmond werken aan de pilot mee. Vanuit de distributeurs wordt er aan de pilot meegewerkt door Kabelnoord, Ziggo en CAI Harderwijk.