NPO maakt programma’s toegankelijk voor blinden en slechtzienden

De NPO gaat diverse televisieprogramma’s ook toegankelijk maken voor blinden en slechtzienden. De publieke omroep investeert hiervoor in een zogenaamde autodescriptie.

Audiodescriptie bestaat uit begeleiding bij films en series, en helpt deze doelgroepen door gesproken beschrijvingen te beleven wat in beeld gebeurt. Via de app Watson is deze begeleiding synchroon met de uitzendingen te beluisteren, waar ook veel ouderen gebruik van maken. De NPO biedt voor het eerst audiodescriptie bij de nieuwe BNN-dramaserie Tessa die vanaf donderdag 26 november om 20.30 uur op NPO 1 te zien is. In 2016 volgen bij de NPO de 6 Telefilms voorzien van deze service.

App Watson

Vereniging Bartiméus Sonneheerdt ontwikkelde de gratis app Watson, geschikt voor iOS en Android. Daarmee is deze app voor verreweg de meeste smartphones en tablets beschikbaar. Eenmaal geïnstalleerd kan de gebruiker een film of uitzending selecteren en vervolgens de audiodescriptie downloaden en starten als de film begint. Inmiddels is er een hele lijst filmtitels beschikbaar en daar komen nu televisieseries bij. Synchroon met de uitzending krijgt de gebruiker via gesproken omschrijvingen te horen wat er aan actie in beeld gebeurt.

“Voor alle Nederlanders”

Shula Rijxman (NPO): “Wij vinden het belangrijk om er voor alle Nederlanders te zijn, ook voor blinden en slechtzienden. Nu we met deze nieuwe techniek hen kunnen bedienen investeren we daar graag in. We hopen dat we hiermee onze videocontent voor hen beschikbaar krijgen zodat zij samen met ziende kijkers van onze kwalitatief hoogstaande dramaseries zoals Tessa kunnen genieten. Na de genoemde uitzendingen zal de NPO beoordelen of audiodescriptie voldoet en hoe we hiermee verder gaan.”

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.