Ohrfunk.de: Duitse radiozender voor blinden met Nederlands tintje

Bij Ohrfunk.de, een Duitse radiozender voor en gemaakt door blinden en slechtzienden, zijn niet alleen Duitsers actief. Ook vanuit Nederland worden er programma’s gemaakt voor de radiozender die al bijna tien jaar actief is. In Nederland is Jeroen Ploeger, zelf ook blind, actief voor de radiozender. Hij presenteert zijn programma’s voor Ohrfunk.de vanuit zijn studio in Odijk.

Studio Odijk

“Hoewel Ohrfunk bestaat uit blinde en slechtziende vrijwilligers, is onze keuze van onderwerpen interessant voor iedereen. We vinden het belangrijk dat we ook buiten het “blindenwereldje” luisteraars hebben die onze programma’s interessant vinden.”, aldus Jeroen Ploeger. Jeroen maakt zijn programma’s in zijn eigen studio in Odijk. Jeroen: “We maken gebruik van een PC met de software om via internet uit te zenden en schermleessoftware waarmee we het beeldscherm met braille en/of spraak kunnen uitlezen.”,

Momenteel zijn er ongeveer 25 vrijwilligers actief voor Ohrfunk.de. De meeste medewerkers zijn actief in Duitsland maar er zijn ook medewerkers uit Denemarken en Nederland actief.

‘Der Ballroom’

Jeroen Ploeger presenteert onder andere het programma ‘Der Ballroom’ voor Ohrfunk.de. “Dit programma wordt om beurten door de Ohrfunk-medewerkers gepresenteerd die dat willen doen.” Het programma is zaterdag 20 juni weer te horen met Jeroen Ploeger. Jeroen zal het programma live presenteren vanuit zijn studio in Odijk en luisteraars kunnen verzoekplaten aanvragen. Daarnaast is Jeroen actief op donderdagavond met het programma ‘Soundkasten Neues”  en “Soundkasten Soul & Co”.

Internet

Ohrfunk.de is beluisteren via Internet en in Duitsland op de kabel. Daarnaast is Ohrfunk.de in deeltijd ook te horen in de ether in Berlijn. Daarnaast is Ohrfunk.de ook te beluisteren via de Orion Webbox en Webbox 2. Dit zijn apparaten waarmee blinden heel makkelijk naar internetradio, ondertiteling bij de televisie, streaming luisterboeken, kranten en tijdschriften kunnen luisteren zonder dat je een computer nodig hebt. In Nederland wordt de Webbox vergoed door de zorgverzekeraar. Meer informatie over Ohrfunk.de is te vinden via: via: http://www.ohrfunk.de/.