OLON wil L-band behouden voor DAB+-distributie lokale omroepen

De OLON, de overkoepelende organisatie van lokale omroepen in Nederland wil de zogenaamde L-band behouden voor de distributie van digitale radio via de ether (DAB+) voor lokale omroepen.De OLON wil de L-band eventueel gebruiken voor het distribueren van signalen naar haar DAB-zenders toe.

Inzetten voor SDL

De OLON reageert hiermee op het voorstel van de overheid om de L-band niet langer in te zetten voor digitale radio via de ether (DAB+). In dit voorstel van overheid wordt de L-band in de toekomst alleen nog ingezet voor het gebruik van “Supplemental downlink” (SDL). Dit betekent dat de frequenties alleen worden ingezet voor signalen vanaf een basisstation naar een (mobiel) eindstation. “Een operator met gebruiksrecht voor deze band kan deze combineren met een andere band voor mobiele communicatie en daardoor extra capaciteit op zijn mobiele netwerk creëren. Hiermee kan een mobiele operator zijn netwerkcapaciteit beter laten aansluiten op het doorgaans asymmetrische mobiele verkeerspatroon, dat wil zeggen met (veel) meer downlink verkeer dan uplink verkeer. Daardoor kan de gebruikerservaring van de mobiele internetter aanzienlijk worden verhoogd.”, aldus de minister in een toelichting.

L-band

In het huidige frequentieplan is de L-band (1452 MHz tot 1492 MHz) nog inzetbaar voor digitale radio via de ether. Dit is zowel mogelijk via aardse zendmasten (T-DAB) als via de satelliet (S-DAB). In het voorstel voor het nieuwe frequentieplan wordt de toepassing digitale radio geschrapt voor de L-band. In Nederland wordt momenteel alleen digitale radio via de ether uitgezonden via de zogenaamde VHF-band. Er zijn in het verleden wel enkele testuitzendingen voor DAB+ uitgevoerd op de L-band.

Lokale radio

De bedoeling was dat de publieke lokale omroepen in Nederland gebruik zouden gaan maken van de L-band voor hun digitale etheruitzendingen. Veel DAB+-radio’s die in Nederland zijn verkocht beschikken echter niet over ontvangst van de L-band. Daarnaast blijken er voor een goed dekkend netwerk veel steunzenders nodig te zijn in een klein gebied. Dit maakt digitale radio via de ether op de L-band een kostbare zaak. Inmiddels is er voor lokale radiozenders ruimte gevonden in de reguliere VHF-band. De verwachting is dat er dit jaar een pilot gaat plaatsvinden met lokale radiozenders via DAB+ op de VHF-band.

L-band behouden voor digitale radio

De overheid heeft een Internetconsultatie gestart over het voorstel voor een andere invulling van de L-band. Betrokken partijen kunnen hierop reageren. De OLON heeft inmiddels aangegeven de L-band toch te willen behouden voor DAB+-distributie. “Het schrappen van frequenties in de L-Band t.b.v. DAB voor de lokale omroep kan pas aan de orde zijn indien hiervoor in de plaats voldoende frequentieruimte gegarandeerd kan worden in Band III (redactie: VHF-band).”, aldus Marcel Mokveld van de OLON.

Distributie radiosignalen

Daarnaast heeft de OLON plannen om de frequentieruimte van de L-band te gebruiken voor de distributie van de signalen naar de toekomstige DAB+-zenders: “Bovendien werkt de OLON aan een mogelijk implementatieplan voor DAB voor de lokale omroep waarbij wellicht (een deel van de) frequenties in de L-Band alsnog benut zouden kunnen worden voor de distributie van de radiosignalen naar de DAB zenders. Daarmee wordt op kostbare dataverbindingen bespaard en kan er gebruik gemaakt worden van z.g. transposers. Dit maakt het gehele zenderconcept een stuk goedkoper. Om deze functie voor de L-Band te kunnen benutten zou het dus voor OLON van belang zijn dat dit in de verdeling van deze band mogelijk blijft.”, aldus Marcel Mokveld in een reactie op de Internetconsultatie.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.