OLON op zoek naar geld voor DAB+-pilot voor lokale omroepen

De OLON, de overkoepelende organisaties voor lokale omroepen in Nederland, is nog steeds op zoek naar financiering voor het uitvoeren voor een proef met DAB+ voor lokale omroepen.

Dit zegt Marcel Mokveld, a.i. Manager Infrastructuur bij de OLON, tegenover deze website. Kort geleden begonnen een aantal lokale omroepen in Oost Groningen een proef met digitale radio via de ether, DAB+. Deze pilot is bekostigd door de omroepen zelf en staat los van de pilot die de OLON voor ogen heeft.

“Financiering is bottleneck”

Bij de OLON en NLPO (de overkoepelende stichting van de nieuw te vormen streekomroepen in Nederland) is de financiering van de pilot voor digitale radio via de ether bij lokale omroepen de bottleneck. “Wij zijn nog de mogelijkheden van regionale financiering/fondsen aan het onderzoeken en we zijn ook nog in overleg met Agentschap telecom en Ministerie EZ over de pilot. Zolang de financiering niet zeker is kan de pilot voorlopig helaas niet van start gaan.”, aldus Mokveld tegenover deze website.

Pilot

Met de proef-uitzendingen via DAB+ wil de OLON gaan kijken naar de technische mogelijkheden voor DAB+ bij lokale omroepen: “Onze pilot heeft ook vooral als doel om een technische test te zijn voor een landelijke implementatie. Dat wil zeggen een pilot op streekomroepniveau met een single frequentie network binnen het streekomroepgebied. Hierbij moeten circa 3 a 4 steunzenders een gesynchroniseerd netwerk gaan vormen. Bij de pilot worden onder meer ook de afstanden tussen de zenders getest om te bezien hoe we volledige dekking binnen het streekomroepgebied kunnen realiseren met uiteraard ook voldoende indoor dekking. Dat is natuurlijk een wat andere en kostbaarder opzet dan alleen 1 low power zender ergens aansteken met DAB.”, aldus Mokveld.

Oost Groningen

Sinds begin juli zenden in Oost Groningen drie lokale omroepen via DAB+ op kanaal 7B in de regio Vlagtwedde. Hierbij wordt momenteel gebruik gemaakt van één steunzender maar de bedoeling is om binnen afzienbare tijd een tweede steunzender in te schakelen. Het gaat hierbij ook een pilot een experimenteervergunning van het Agentschap Telecom. Andere lokale omroepen hebben hun interesse al getoond voor project van lokale omroepen in Oost Groningen.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.