Onderzoeksbureau Dialogic vindt de periode 2027-2032 een realistisch moment om de uitzendingen via de FM af te schakelen. Dit schrijft het bureau in een onderzoek naar de toekomst van de analoge uitzendingen via de FM en middengolf (AM) in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).
Voor- en nadelen
Het bureau geeft aan dat een gehele een transitie naar digitale radio via de ether (DAB+) naast voordelen ook een groot aantal nadelen met zich meebrengt. Zo noemt het onderzoeksbureau een (verdere) daling in het luisteren naar radio, slechtere beschikbaarheid etherradio, omschakelkosten voor luisteraars, het verdwijnen specifieke data-diensten en een kleiner bereik bij calamiteiten.
Voordeel voor een gehele overgang naar digitale radio zijn de besparing in transmissiekosten en is het mogelijk dat de “pluriformiteit” van het aanbod op de radio wordt vergroot.
Vanaf 2027
Een realistische termijn voor afschakeling ligt grofweg de periode tussen 2027 en 2032 aldus Dialogic. “Gezien de lopende vergunningen kan pas vanaf 2022 gedacht worden aan afschakeling van FM op enige schaal. Een afschakeling in 2022 zou een flinke impact kennen: de impact van de meeste positieve en negatieve argumenten is dan relatief groot. Omdat alternatieven voor FM steeds belangrijker worden, dalen de positieve en negatieve impact van afschakeling in de periode tot circa 2032. Omdat ook de positieve impact sterk daalt verdient het de voorkeur om voor 2032 af te schakelen.“, aldus Dialogic.
Alternatieve bestemmingen voor FM
Nadat de uitzendingen via de FM zijn gestaakt kan de band worden ingezet voor andere doeleinden. Het onderzoeksbureau geeft aan dat de FM-band kan worden ingezet voor DAB+ maar dat daarbij wel voldoende draagvlak moet zijn op Europees niveau. Mogelijke andere manieren op de band te gaan gebruiken zijn uitzendingen via DRM+, PMSE (Programme Making and Special Events) of militaire doeleinden.
Hoogvermogen middengolf
Volgens het onderzoeksbureau lijkt er een brede consensus te zijn dat afschakeling van hoogvermogen AM zinvol is. “Mogelijk kan het vrijgekomen spectrum worden ingezet voor het verstrekken van vergunningen voor laagvermogen AM voor zendamateurs en hobbyisten.“, aldus Dialogic.
Laagvermogen
Het ‘braak laten liggen’ van de AM-band is geen ideaal uitgangspunt: juist omdat AM nog door veel luisteraars te ontvangen is, is de band mogelijk interessant voor etherpiraten aldus Dialogic.. Het onderzoeksbureau noemt het huidige beleid waarin laagvermogen radiozenders kunnen uitzenden op de middengolf “de juiste vorm”.
Het gehele rapport vind je hier.