Onrust bij radiozenders op Caraïbische eilanden over auteursrechten

Bij veel radiozenders op onder andere Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten is onrust ontstaan over het innen van auteursrechten voor muziek van lokale artiesten.

DK Legal

Diverse radiozenders op deze eilanden hebben facturen ontvangen van meer dan 1000 euro van het bedrijf DK Legal (van advocatenkantoor David Kock) voor het betalen van auteursrechten op de door hun gedraaide muziek. DK Legal int in opdracht van Ducapro de auteursrechten.

SOCAN

Ducapro en advocatenkantoor David Kock zijn een samenwerking aangegaan met het Canadese bedrijf SOCAN om royalty’s uit te betalen aan lokale artiesten. Wanneer de radiozenders na 1 juni muziek draaien van lokale artiesten zou er een boete gaan volgen.

Verrassing

Voor veel radiozenders kwamen de facturen van DK Legal toch als een verrassing. Op Aruba heeft Top95 FM al gedreigd om vanaf 1 juni geen muziek meer te gaan draaien maar een talkradio-format te gaan hanteren. Daarnaast zouden diverse radiozenders al contracten hebben opgesteld rond auteursrechten met organisaties als bijvoorbeeld BUMA en SENA.

Overleg

De overheid van Aruba heeft inmiddels aangegeven dat het betalen van de facturen van DK Legal een zakelijke kwestie is en radiozenders zelf moeten beslissen om de factuur te betalen. Wel geeft de Minister van Financiën aan dat er meer overleg had kunnen plaatsvinden tussen de betrokken partijen. Zij gaat nu onderzoek of er vanuit de overheid een bedrijf kan worden aangesteld om dit te regelen.

Minder lokale muziek

Bodino de Jong van Skempi, een muziekplatform gericht op de Caribbean, vreest nu dat lokale artiesten minder te horen zullen zijn op de radiozenders op de eilanden. Daarnaast zou het voor veel radiozenders financieel niet haalbaar zijn om duizenden euro’s per maand te betalen aan auteursrechten.