Ook publieke omroep Zwitserland trekt stekker uit DVB-T

In Zwitserland trekt de publieke omroep op 3 juni 2019 de stekker uit de televisie uitzendingen via de digitale ether (DVB-T). Dit heeft de overkoepelende omroep SRG SSR bekend gemaakt.

Afschakeldatum

De publieke omroep had het uitschakelen van de uitzendingen van DVB-T al aangekondigd maar nu is er ook een afschakeldatum bekend geworden: 3 juni 2019. Vanaf medio volgend jaar zal er via de DVB-T-uitzendingen van de publieke televisiezenders in Zwitserland een tekst door het beeld lopen over deze afschakeldatum.

SRG

Onder de vlag van de SRG zenden zowel de Duitstalige (SRF), Franstalige (RTS) als Italiaanstalige (RSI) publieke omroep in Zwitserland uit. Kijkers wordt geadviseerd over te schakelen naar alternatieven zoals satelliet, kabel of Internet.

Twee procent

Volgens de publieke omroep van Zwitserland kijkt maar twee procent van de huishoudens in Zwitserland via de digitale ether naar hun programma’s.

Vlaanderen

Afgelopen zaterdag, 1 december, stopte de Vlaamse openbare omroep VRT met haar uitzendingen via DVB-T. Overigens zijn de programma’s van de VRT nog wel te zien via de digitale ether. De abonnementsdienst Antenne TV geeft de programma’s van de VRT door maar er zal dan wel een abonnement moeten worden afgesloten op Antenne TV.

Nederland

In Nederland heeft de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) geen plannen om te stoppen met de uitzendingen via de digitale ether. Sinds een aantal weken zijn de zenders van de NPO in delen van Nederland zelfs in HD-kwaliteit te zien.