Overname Canal Digitaal (M7 Group) door Vivendi/Canal+ een feit

De overname van Canal Digitaal en Online, oftewel M7 Group SA door Canal+ International is per deze week een feit. Dit blijkt uit gedeponeerde informatie van de Kamer van Koophandel.

Vivendi

Canal+ International is onderdeel van Vivendi waar Bollore als grootste aandeelhouder ruim een kwart van de aandelen bezit. M7 Group bestaat uit Canal Digitaal en Online in Nederland, TeleSAT voor Franstalig België, TV Vlaanderen, Diveo en M7 Deutschland in Duitsland, HD Austria in Oostenrijk, Skylink en FocusSat in Tsjechië en Slowakijke, UPC Direct (Hongarije) en Freesat (Roemenië).

Overname

De overname was eind mei jl. aangekondigd. In totaal telt M7 Group SA 3 miljoen abonnees, waarvan 800.000 een basispakket hebben. De overnameprijs bedraagt 1 miljard euro terwijl M7 Group meer dan 400 miljoen euro aan omzet draait. Astorg was van juli 2014 tot deze week eigenaar van M7 Group en betaalde destijds 350 miljoen euro, waarbij M7 Group destijds een stuk kleiner was dan anno 2019.

Liberty Global

Begin mei jl. nam M7 Group nog de oost-Europese satelliet-activiteiten van Liberty Global over (UPC Direct, Freesat en FocusSat). Van 1997 tot 2004 was Vivendi/Canal+ ook actief in Nederland en eigenaar van Canal Digitaal, na 15 jaar is het bedrijf opnieuw eigenaar van het platform dat het destijds afstootte. Canal+ concentreerde zich de afgelopen jaren op Frankrijk, Polen, Vietnam, Franstalig Afrika en overzeese Franse gebieden.

Canal+

Canal+ telt thans bijna 20 miljoen abonnees waarvan 12 miljoen in Europa. In Nederland kocht Canal+ dochter Thema eind 2017 een meerderheidsbelang in IBSBM die zich net als Thema toelegt op de distributie en verkoop van tv-zenders en content.

Statutair zijn Jacques Du Puy en Nicolas Dandoy, respectievelijk president en CFO van Canal+ Interarnational toegetreden tot de holding waar M7 Group onder valt. Ook Ernst Jan van Rooijen die CFO is van M7 Group blijft daarbij samen met de Fransen zetelen in het statutaire bestuur.