De regionale commerciële radiozender RADIONL zou in financiële problemen zitten door de strengere controle op de regiogerichtheid. Dit bericht de website Entertainment Business.
Regiogerichtheid
Niet-landelijke commerciële radiozenders zijn verplicht hun programma’s voor een deel van de zendtijd te richten op de regio, de zogenoemde regiogerichtheid. Bij de verdelingen van de vergunningen in 2003 en 2008 hebben de vergunninghouders (zelf) geboden voor een percentage regiogerichte programmering. De vergunningen zijn mede verkregen op grond van hun programmatische bod. Regiogerichtheid is een inhoudelijk criterium waarbij het gaat om programma’s met informatie, cultuur en educatie uit de regio (het FM-bereik).
Handhaven
Het Agentschap Telecom is per 1 september de regiogerichtheidseisen gaan handhaven na meerdere gerechtelijke uitspraken. Stations die niet aan de regels voldoen lopen kans op een last onder dwangsom.
Nieuwe programmering
De regionale commerciële radiozender RADIONL biedt sinds eind september een aangepaste programmering om aan de eisen voor de regiogerichtheid te voldoen. Sinds eind september is het programma ‘Rondje van de regio’ gestart. Dit programma is elke dag tussen 15.00 – 19.00 uur te horen met daarin aandacht voor lokale artiesten.
Hierbij wordt per regio een andere muziekkeuze uitgezonden waarbij lokale artiesten uit de regio aanbod komen. Om de nieuwe programmering mogelijk te maken heeft de radiozender voor 80.000 euro geïnvesteerd in nieuwe apparatuur en software.
Financiële problemen
De regionale commerciële radiozender zegt nu in financiële problemen te geraken door de eisen voor de regiogerichtheid en heeft de hulp ingeroepen van Nederlandstalige artiesten aldus de website Entertainment Business. Een groot aantal artiesten wil de radiozender nu steunen.
Steun artiesten
Tijdens een bijeenkomst met een honderdtal artiesten is besloten dat alle partijen de handen ineen zullen slaan om via lobby’s (o.a. naar Buma Stemra) en landelijke acties de politiek te bewegen de “beperkingen van de radiokavels” door de regiogerichtheid voor een deel ongedaan te maken, waardoor het Nederlandstalige genre een normale kans krijgt zich te blijven ontwikkelen. “Het is de levensader van bedrijven als muziek studio’s, boekingskantoren en platenlabels dat radiostations als RADIONL blijven bestaan. Zij zijn het enige podium voor onze artiesten”, zegt Menno Muis van Lukassen Producties tegenover de website.
Overheid
Het is echter de vraag of de overheid de regelgeving met betrekking tot de regiogerichtheid gaat aanpassen. De radiozenders hebben destijds zelf geboden voor een percentage regiogerichte programmering bij het toewijzen van het kavel. Bij het verlengen van de vergunningen in 2017 wordt het percentage regiogerichtheid ongewijzigd verlengd tot en met 2022.
“Acties de politiek te bewegen de “beperkingen van de radiokavels” door de regiogerichtheid voor een deel ongedaan te maken”‘ is natuurlijk helemaal bullshit! De indertijd zogenoemde “restfrequenties” hadden toegewezen moet worden aan daadwerkelijke lokaal/regionale initiatieven! Maar de overheid koos liever voor hogere biedingen dan lokale gegadigden konden voldoen. RadioNL was kapitaalkrachtiger tijdens de veiling van deze “restfrequenties” met het voornemen om een bijna landelijk netwerk te kunnen realiseren. Nu is het huilen omdat men (terecht) lokaal niet kan voorzien in de werkelijke doelstelling van deze frequenties. KEISTAD-FM had een duidelijk lokaal gericht format ingediend… maar kon niet opboksen tegen het “grote geld” (financiers voor RadioNL?). Mogelijk werd deze aanvraag ook afgewezen (zoals wij vermoeden) om geen concurrentie te vormen voor de publieke localo’s(!?). (zie: http://radio.nl/33965/keistad-fm-wil-etherfrequentie-in-amersfoort). De zogenaamde restfrequenties hadden nooit toegewezen mogen worden aan een “netwerk” club maar aan ECHTE lokaal/regionale radio initiatieven! Blijkbaar was hoger bieden op restfrequenties belangrijker dan DAADWERKELIJK lokaal/regio radio mogelijk te maken! KEISTAD-FM is nog altijd in voor overname van de Amersfoortse frequentie.