Rechtszaak over gebruik middengolffrequentie 747 kHz

Aanstaande dinsdag, 11 oktober, dient voor de rechtbank in Rotterdam een bodemprocedure  tegen het ministerie van Economische Zaken over het gebruik van de middengolffrequentie 747kHz voor landelijk dekkende radio uitzendingen. De zaak is aangespannen door Quality Radio BV.

ClassicRadio747

Quality Radio BV wil via de 747 kHz, die tot 1 september 2015 werd gebruikt door de publieke radiozender NPO Radio 5, een landelijk radiokanaal exploiteren gericht op de doelgroep 50+. Dit moet gebeuren onder de naam ‘ClassicRadio747’.

Plannen gedwarsboomd

Volgens Ruud Poeze van Quality Radio BV worden de plannen echter gedwarsboomd door het ministerie van Economische Zaken. Het ministerie heeft er voor gekozen om de vrijgekomen middengolffrequenties in te zetten voor laagvermogen uitzendingen. De eerste vergunningen hiervoor zijn al afgegeven door het Agentschap Telecom. Minister Kamp van Economisch Zaken wil de aanvraag van ClassicRadio747 ook niet ‘in behandeling nemen’. Eerder had Quality Radio BV al een verzoek ingediend om de 675 kHz te mogen gebruiken voor dit initiatief.

“De middengolf is juist meer geschikt voor het overbruggen van grote afstanden, denk aan heel Nederland. Daar komt nog bij dat minister Kamp de Tweede Kamer heeft toegezegd dat er ruimte is voor landelijke zenders op de middengolf.”, aldus Ruud Poeze
in een persbericht.

Grote behoefte

Volgens Poeze is er grote behoefte aan een radiozender voor de doelgroep 50+ en heeft deze doelgroep ook geen moeite met het gebruik van de middengolf. Daarnaast zegt Poeze dat er een zendlocatie voor deze frequentie beschikbaar is in de Flevolpolder. “Om de impasse te doorbreken hebben de initiatiefnemers van ClassicRadio747 een rechtszaak aangespannen tegen de minister die dient op dinsdag 11 oktober.”, aldus het persbericht.

Huidige vergunningen niet verlengd

Quality Radio BV zendt momenteel al uit via drie frequenties op de middengolf met het radioprogramma Radio Paradijs. Deze radiozender is in de regio Utrecht te horen op 1224 kHz, 1332 kHz en 1584 kHz. Radio Paradijs is daarnaast ook te horen via de digitale ether in West Nederland via kanaal 8A op DAB+. Overigens heeft minister Kamp besloten de frequenties van Quality Radio per 1 september 2017 niet te verlengen aangezien het bedrijf geen “robuust” digitaliseringsplan heeft ingediend.

Laagvermogen

Deze week is ook bekend geworden dat Quality Radio BV zelf ook twee vergunningen heeft verkregen voor laagvermogen middengolf-uitzendingen in Utrecht. Er mag met 50 Watt worden uitgezonden op de 828 kHz en met 1 Watt op de 1485 kHz.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.