Regionale omroepen blijven in onzekerheid over reorganisatie

De onzekerheid over de reorganisatie bij de regionale omroepen blijft voorlopig bestaan. Oorzaak is het uitstel in de Eerste Kamer over het besluit rond de nieuwe Mediawet. Dinsdagavond besloot de Eerste Kamer de stemming over de wet tot 1 maart uit te stellen.

Beloftes op papier zetten

Staatssecretaris Sander Dekker (media) deed dinsdagavond wel verschillende toezeggingen om de critici op de wet over de streep te trekken. Dekker moet die beloftes nu eerst op papier zetten. Diverse partijen in de Eerste Kamer, zoals regeringspartij PvdA en oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, SP, ChristenUnie en 50Plus zijn zeer kritisch over Dekkers nieuwe Mediawet. De VVD’er wil meer concurrentie en minder amusement bij de publieke omroep.

Toezeggingen

De meerderheid in de Senaat heeft kritiek op de invloed van de minister op bestuursbenoemingen bij de publieke omroep. Dat speelt zowel landelijk als regionaal. Staatssecretaris Dekker deed in het debat een aantal toezeggingen, maar de Eerste Kamerleden willen dat eerst zwart op wit zien.

Samenvoegen

Zolang er geen nieuwe Mediawet is kunnen de regionale omroepen hun technische en ondersteunende diensten niet samenvoegen. Op die manier moet een bezuiniging van 17 miljoen worden opgevangen. Tijdens het debat dreigde de staatssecretaris die bezuiniging toch door te voeren, met als gevolg dat de regionale omroepen volgend jaar drastisch in hun programmering moeten snijden. Een aantal fracties eiste dat de staatssecretaris voorkomt dat de regionale omroepen door uitstel van de politieke besluitvorming in financiële problemen komen.

Concessie

De staatssecretaris wil dat er één concessie komt voor alle 13 regionale omroepen samen. Het CDA wil dat regionale omroepen per provincie een concessie krijgen die hen het recht geeft om uit te zenden. Daardoor zou de redactionele zelfstandigheid van de omroepen beter gewaarborgd worden. De staatssecretaris ging niet in op dit voorstel.

1 maart verder

De Eerste Kamer wilde niet verder debatteren over de Mediawet, maar eerst de toezeggingen duidelijk op papier hebben. Dekker moet dat uiterlijk volgende week hebben gedaan.  De Eerste Kamer gaat dan op dinsdag 1 maart verder.

Tweets:

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.