Regionale omroepen voorlopig niet in HD-kwaliteit bij Ziggo

Ziggo verwacht pas over een kleine twee jaar de regionale omroepen in Nederland in HD-kwaliteit te kunnen aanbieden. Tot die tijd is er geen capaciteit op het digitale netwerk van de kabelaar om de 13 regionale omroepen in HD-kwaliteit door te geven. Dit heeft woordvoerder Erik van Doeselaar van Ziggo tegenover deze website aangegeven.

HD-kwaliteit

Bij concurrent KPN worden de regionale omroepen al enige tijd in HD-kwaliteit doorgegeven aan de abonnees via het product Interactieve Televisie. Hierbij geeft KPN niet alle regionale omroepen door maar alleen de regionale omroep van de provincie zelf en de aangrenzende provincies. De regionale omroep van Friesland wordt wel landelijk doorgegeven door de aanbieder.

Digitenne

Ook de NPO gaat medio volgend jaar de regionale omroep in de betreffende regio in HD kwaliteit uitzenden. Om dit mogelijk te maken zal de NPO de overstap maken van de bestaande DVB-T naar de nieuwe DVB-T2-norm voor haar free to air uitzendingen. De NPO dient verplicht de regionale omroep uit te zenden op haar eigen NPO-frequenties. Daarbij zal de NPO NPO 1, 2 en 3 alsmede de regionale zenders in HD-kwaliteit, waarbij het voor het eerst zal zijn dat die daarbij voor het eerst vrij beschikbaar komen in HD.

De operatie loopt samen met het omzetten van de gecodeerde uitzendingen van Digitenne van KPN van DVB-T en DVB-T2 waarbij zoveel mogelijk zenders in HD zullen worden aangeboden voor dit betaalaanbod van KPN met vooral commerciële zenders.

Geen capaciteit

Kabelaar Ziggo ziet voorlopig echter geen mogelijkheden om de regionale omroepen in HD-kwaliteit aan te bieden aan haar abonnees ondanks de vraag hiernaar. “De wens voor HD-doorgifte is ons bekend. Helaas is er op dit moment geen capaciteit de HD-doorgifte van de 13 regionale omroepen te realiseren. Daarnaast is het zo dat bepaalde mediaboxen alleen geschikt zijn SD-weergave en HD niet aan kunnen. Deze klanten zouden bij enkel HD-doorgifte niet meer naar de regionale omroepen kunnen kijken, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.“, aldus Erik van Doeselaar, woordvoerder van Ziggo, tegenover Mediamagazine.nl.

Analoge afschakeling

Ziggo is inmiddels gestart met het het afschakelen van het analoge televisiesignaal. Het afschakelen van het analoge tv-signaal wordt per regio uitgevoerd en neemt in totaal twee jaar in beslag. “Pas nadat in geheel Ziggo-gebied de analoge tv-zenders zijn uitgeschakeld, komt er landelijk meer capaciteit beschikbaar. Deze extra capaciteit zou dan bijvoorbeeld voor HD-doorgifte, extra diensten en snelheidsverhoging van internet ingezet kunnen worden.“, aldus van Doeselaar.

Regionale HD-doorgifte

Ziggo heeft ook de mogelijkheid onderzocht om alleen de regionale omroep van de betreffende regio in HD-kwaliteit door te geven maar dit stuit ook op capaciteitsproblemen aangezien de zogenaamde regionale kopstations soms voor meerdere provincies het digitale signaal aanleveren.