NPO wil snelle overstap naar DVB-T2

De Publieke Omroep (NPO) wil haar distributie middels digitale televisie via de ether (DVB-T) ook na 2017 behouden en zou ook graag zien ook dat deze infrastructuur gaat innoveren.

Dit blijkt uit de reacties op de consultatieronde die de overheid heeft gehouden over de toekomst van DVB-T, in de volksmond beter bekend als Digitenne.

Huidige DVB-T vergunninghouders, omroepen, beheerders van omroepzendernetwerken en andere infrastructuurbeheerders, wholesaleaanbieders van DVB-T diensten, aanbieders van draadloze microfoon- en reportageverbindingen, andere potentieel geïnteresseerde marktpartijen, consumenten konden via deze consultatie via Internet hun reactie geven.Doel van marktpeiling was om inzicht te verkrijgen in de behoefte c.q. belangstelling in de markt voor het leveren van diensten via televisie via DVB-T na 2017. Hierbij werd ook geinformeerd naar de mogelijkheden om digitale televisie via de ether vanaf eind 2017 via minder kanalen te gaan uitzenden. De overheid heeft plannen om de frequentieruimte boven de 700 MHz te gaan inzetten voor mobiel dataverkeer. De consultatieronde is inmiddels afgerond.

NPO wil innoveren
Namens de NPO heeft Gerjo Bruntink aangeven dat het belangrijk is dat DVB-T-uitzendingen ook na 2017 mogelijk blijven. Wel geeft de NPO aan dat het van belang is dat DVB-T in Nederland verder wordt geïnnoveerd zodat ook uitzendingen in HD-kwaliteit mogelijk worden. Hiervoor wil de NPO zo snel mogelijk overstappen op de vernieuwde DVB-T2 techniek. Deze techniek maakt het mogelijk om met minder bandbreedte meer televisiezenders door te geven van betere kwaliteit dan de huidige DVB-T techniek. Nadeel van deze techniek is wel dat gebruikers een nieuwe settop-box moeten aanschaffen om het DVB-T2 signaal te kunnen ontvangen. De NPO pleit dan ook om tijdelijk zowel in de oude DVB-T als in de nieuwe DVB-T2 norm te gaan uitzenden.

De NPO geeft aan dat distributie via de digitale ether middels DVB-T momenteel de enige infrastuctuur is waarbij de uitzendingen van de NPO gratis (Free to Air) kunnen worden aangeboden. Ook is deze distributie de enige manier om onafhankelijk van een aanbieder het signaal bij haar kijkers te krijgen.

Ook de ROOS, de overkoepelende organisatie van publieke regionale omroepen in Nederland, wil distributie via digitale etherttelevisie via DVB-T behouden. Daarbij is ook de ROOS voorstander om over te stappen op de nieuwere DVB-T2 techniek.

Alle reactie op de Internetconsultatie zijn te vinden via: http://www.internetconsultatie.nl/toekomstdvbt/reacties