RPO: Pilot regionale vensters rondom NOS Journaal in januari van start

De RPO (Regionale Publieke Omroep) wil in januari 2018 starten met een pilot met regionale nieuwsvensters rondom de NOS Journaals op een landelijk televisienet. Dit schrijft de RPO in haar begroting over het jaar 2018.

Bureau Regio

Sinds februari 2016 is er na de NOS Journaals van 12.00 uur en 15.00 uur een blok met regionaal nieuws te zien onder de naam Bureau Regio. Dit blok wordt landelijk uitgezonden en bevat een overzicht van het belangrijkste nieuws van de diverse regionale omroepen.

Pilot

Demissionair staatssecretaris Dekker heeft eerder dit jaar aangegeven dat er geld wordt vrijgemaakt om een pilot te starten waarbij er een regionaal venster is te zien op één van de landelijke televisiekanalen van de publieke omroep. Met de pilot wil Dekker met een representatief publiek op een relevant tijdstip en plaats toetsen wat een regionaal venster betekent zowel in technische als in bereik.

Januari 2018

De RPO bericht in haar begroting voor het komende jaar dat een dergelijke pilot nu snel gerealiseerd moet gaan worden. De pilot gaat van start met drie regionale omroepen RTV Rijnmond, Omrop Fryslân en Omroep Gelderland per januari 2018. De vensters zouden dan vanaf medio 2018 in het hele land gerealiseerd moeten worden.

“Wens”

De RPO vindt een vensterprogrammering op een landelijk publiek net belangrijk: “Met een vensterprogrammering krijgen de regionale omroepen een venster van enkele minuten op een landelijke publieke zender, bij voorkeur rond de journaals van 18 en 20 uur. Het doel is om het bereik van regionale omroepen op deze wijze te vergroten. Vensterprogrammering is een langgekoesterde en breed gedragen wens van de regionale omroepen, de politiek en de NPO om te komen tot regionale nieuwsvensters rond de NOS-journaals op een landelijk tv-kanaal.”,aldus de RPO.

Kosten

Om de pilot technisch mogelijk te maken brengt wel kosten met zich mee zo bleek eerder. Om één van de NPO-zenders te splitsen in 14 versies (13 regionale versies plus een landelijke versie) begroot de staatssecretaris dat eenmalig 6 miljoen euro door de NPO en de regionale zenders alsmede 1,5 miljoen structureel (uitgaande van distributie bij KPN en Ziggo) dient te worden betaald.

Nog eens 8 miljoen eenmalig en 1 miljoen structureel zou dit KPN en Ziggo kosten om dit te realiseren. Bij satellietuitzending (voor met name M7 Group/Canal Digitaal abonnees) komt daar nog 1,5 miljoen euro per jaar bij.