Staatssecretaris wil regionaal venster op één van de NPO-kanalen via pilot

Staatssecretaris Dekker (VVD) van OCW wil een pilot opzetten om te bezien hoe een regionaal venster op één van de NPO tv-zenders als ‘proef’ op kleine schaal haalbaar wordt.

Toetsen

Met de pilot wil Dekker met een representatief publiek op een relevant tijdstip en plaats toetsen wat een regionaal venster betekent zowel in technische als in bereikszin. Dekker zegt daartoe (financiële) middelen beschikbaar te stellen voor de uitvoering hiervan en met betrokken partijen afspraken te willen maken.

Kosten

Om één van de NPO-zenders te splitsen in 14 versies (13 regionale versies plus een landelijke versie) begroot de staatssecretaris dat eenmalig 6 miljoen euro door de NPO en de regionale zenders alsmede 1,5 miljoen structureel (uitgaande van distributie bij KPN en Ziggo) dient te worden betaald.

Nog eens 8 miljoen eenmalig en 1 miljoen structureel zou dit KPN en Ziggo kosten om dit te realiseren. Bij satellietuitzending (voor met name M7 Group/Canal Digitaal abonnees) komt daar nog 1,5 miljoen euro per jaar bij.

“Grote meerwaarde”

Dekker noemt het van ‘grote meerwaarde’ als er een vensterprogrammering zou komen waarbij bijvoorbeeld na het 18 uur NOS Journaal het regionale nieuws per regio te zien zou zijn. De VVD-staatssecretaris noemt in een brief aan de Tweede Kamer het voorbeeld van Noorwegen (NRK 1) en het Verenigd Koninkrijk (BBC One) “Regionale content minstens net zo goed bekeken als de algemene programmering’.

Meer landen

De voorbeelden van France 3 in Frankrijk, TVE La 1 in Spanje, Rai 3 in Italie met TGR, WDR/NDR/MDR in Duitsland de regionale zenders met lokale vensters en ORF 2 in Oostenrijk noemt de VVD-bewindspersoon niet. Ook radio die met vensters kan werken, noemt de staatssecretaris niet, zoals VRT Radio 2 (Vlaanderen), RTBF VivaCite (Franstalig België), Rai Radio 1 (Italië), Radio SRF1 (Zwitserland) en SWR4 (Duitsland) bijvoorbeeld doen.

Bureau regio

In Nederland hebben tot nu toe alle regionale zenders alleen via hun eigen radio, respectievelijk tv-zenders hun eigen programma’s. Sinds enige tijd is via Bureau Regio er tussen de NOS en de regionale omroepen een inhoudelijke samenwerking waarbij in het NOS Journaal soms regionale content te zien is op landelijk niveau.

Afspraken

Bij regiovensters moeten nog afspraken worden gemaakt wie bij de regiovensters zowel op technisch als op inhoudelijk vlak eindverantwoordelijk is, de NPO of de regionale zenders.