Ruimere beloning NPO blijft mogelijk, versobering beleid wel ingegaan

De eerder aangekondigde versobering van het beloningsbeleid van de NPO voor presentatoren bij de publieke omroep is definitief ingegaan. Donderdag maakte het nieuwe kabinet echter bekend een streep te zetten in de verplichte beperking van de salarissen bij onder andere de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

WNT

De NPO heeft het nieuwe beloningsbeleid sinds enkele dagen doorgevoerd. De maximale beloning is verlaagd en gelijkgesteld aan het maximum uit de Wet Normering Topinkomens (WNT) en uitzonderingen hierop zijn niet langer mogelijk. De raad van bestuur van de NPO heeft het beleid officieel vastgesteld en staatssecretaris Sander Dekker heeft de verandering goedgekeurd waardoor deze per 5 oktober 2017 is ingegaan.

Nooit meer een uitzondering

Het beloningskader van de publieke omroep stond een maximum aantal uitzonderingen toe van acht. Deze uitzonderingen, op verzoek van omroepen en na goedkeuring van de NPO, werden toegestaan om uitzonderlijk talent voor de publieke omroep aan te trekken of te behouden. Het criterium was dat deze presentatoren een essentiële bijdrage leveren aan kwalitatief hoogwaardige programma’s van de publieke omroep. Het bedrag boven de norm wordt door de omroepverenigingen uit eigen middelen betaald, en dus niet van belastinggeld.

Vijf uitzonderingen

De publieke omroep bleef in 2016 met vijf uitzonderingen onder dit maximum van acht. Dit past in een dalende trend: in 2009 bedroeg het aantal uitzonderingen nog 17. Door de versobering gaat het aantal uitzonderingen op termijn naar nul. Dit zal echter wel enige tijd duren, omdat De Raad van Bestuur niet de mogelijkheid heeft om lopende overeenkomsten tussen omroepen en presentatoren aan te passen.

Nieuwe kabinet

Donderdag werd bekend dat kabinet Rutte III een streep zet door plannen om mega-salarissen in de publieke sector verder te beperken. Onder kabinet Rutte II was dat nog wel het voornemen. Het loslaten van de salarisplannen door het op handen zijnde kabinet zou betekenen dat ingehuurde consultants bij de overheid, maar ook bekende televisiepresentatoren, zoals Matthijs van Nieuwkerk, gewoon meer loon kunnen blijven opstrijken dan een minister.