Stichting BREIN gaat ook het aanbod van zogenaamde illegale IPTV-abonnementen aanpakken. Dit schrijft de organisatie op haar website. Nadat Stichting BREIN de handel van illegale mediaspelers heeft aangepakt richt de organisatie zich nu op de aanbieders van illegale IPTV-streams.
Filmspeler arrest
In het zogenaamde “Filmspeler arrest” bepaalde de hoogste Europese rechter dat ook het aanbieden van spelers met software die naar illegaal aanbod linkt inbreuk maakt. Daarna zijn ook alle bij BREIN bekende aanbieders gesommeerd hun illegale activiteiten te staken.
Sommatie
Een aantal van de aanbieders van mediaspelers ging echter door met de verkoop van abonnementen voor geripte IPTV kanalen. “Uiteraard sommeert BREIN ook deze aanbieders hun illegale handel te staken. Volhardende aanbieders zijn gedagvaard en in de Moviestreamer zaak is inmiddels het eerste verbod op verbeurte van een dwangsom gewezen.”, aldus BREIN op haar website.
De aanbieder moet ook 18,500 euro aan kosten aan BREIN vergoeden. “Uiteraard stellen ook dit soort aanbieders zich bloot aan claims voor schade en kosten en eventueel ook aan strafrechtelijke vervolging. Voor die kosten en een deel van de schade is inmiddels beslag gelegd.”, aldus BREIN.
170 aanbieders gestopt
BREIN heeft inmiddels 170 illegale aanbieders van illegale mediaspelers en/of IPTV-abonnementen gestopt. Ook aanbieders die enkel illegale IPTV-abonnementen aanbieden worden aangepakt. Overigens worden daarbij meestal ook links naar illegaal aanbod van populaire films en series geleverd.
Advertenties
Inmiddels heeft de stichting 375 advertenties van dergelijke aanbieders verwijderd van vraag-en-aanbod sites. Met 20 aanbieders is geschikt met een onthoudingsverklaring met boetebeding waarvan drie na een ex parte bevel van de rechter. De schikkingsbedragen verschillen per geval maar lopen op tot enkele tienduizenden euro. Er is momenteel nog één civiele procedure aanhangig.
“Illegale handel”
“Dit is illegale handel. Als je wacht tot je gewaarschuwd wordt, dan ben je te laat“, zegt directeur Tim Kuik. “Wordt je gepakt dan worden kosten en schade gevorderd. Die loopt snel op. Je kunt er persoonlijk aansprakelijk voor worden gesteld. Ook kan er aangifte gedaan worden en kan je strafrechtelijk vervolgd worden. Opzettelijk bedrijfsmatig inbreuk maken is strafbaar als misdrijf, er staat 82.000 euro boete op en 4 jaar gevangenisstraf.“