De Vereniging van Commerciële Radio (VCR) en muziekauteursrechtenorganisatie Buma/Stemra hebben hun overeenkomst voor de afdracht voor het muziekgebruik op de radiozenders verlengd. Dit berichten beide organisaties in een persbericht vandaag.
Landelijke commerciële radiozenders
De modelovereenkomst van Buma/Stemra met de VCR, waarin Radio 538, Sky Radio, Q-music, Radio Veronica, 100% NL, SLAM!, Sublime FM, BNR Nieuwsradio, Radio Maria, Groot Nieuws Radio en Radio 10 zijn vertegenwoordigd, is een voortzetting van de al bestaande afspraken en heeft betrekking over de periode 2013 tot en met 2017, met een mogelijkheid tot automatische verlenging per 1 januari 2018.
Reguliere radio en simulcastdiensten
Met de overeenkomst is de vergoeding voor het muziekgebruik in de reguliere radio-uitzendingen en simulcastdiensten, zoals het gelijktijdig uitzenden van de radioprogramma’s op de eigen website, geregeld. Voor alle vormen van overig muziekgebruik zoals bijvoorbeeld podcasts, streaming diensten, webcasting of ‘on demand radio’ geldt dat er separaat tegen de daarvoor geldende tarieven licenties gesloten worden.
“Belangrijke partner”
Anja Kroeze, general counsel bij Buma/Stemra over het verlengen van de overeenkomst: “De VCR is zonder meer een belangrijke partner van Buma/Stemra waarvan de leden succesvolle muziekzenders exploiteren, zowel off- als online. Met het verlengen van de overeenkomst wordt recht gedaan aan het succes van de zenders die in de VCR zijn verenigd als ook aan de rechthebbenden van muziek die Buma/Stemra vertegenwoordigt en waarvoor zij het muziekgebruik licentiëert.”
“Muziek vertegenwoordigt een waarde”
Menno Koningsberger, voorzitter van de VCR en algemeen directeur 538Groep: “De VCR is op een constructieve manier tot overeenstemming gekomen voor verlenging van de overeenkomst met Buma/Stemra. Het is een uitdaging om in die verschuivingen waarin ook ‘radio on demand’ of ‘personalised radio’ een positie hebben de juiste maat in de overeenkomst te vinden en er voor te zorgen dat afdrachtmodellen niet op gespannen voet met elkaar staan. Maar zolang iedereen ervan overtuigd is dat muziek een waarde vertegenwoordigt waar in redelijkheid voor betaald moet worden, kom je daar met elkaar dus wel uit.”
Details over de vergoedingsafspraken zijn door beide partijen niet bekend gemaakt.