Brexit: Viacom, 21st Century Fox en Viceland hevelen uitzendlicenties over

Viacom International Media Networks (VIMN), 21st Century Fox en Viceland zijn begonnen met het weghalen van hun uitzendlicenties uit het Verenigd Koninkrijk.

Brexit

Het is het gevolg van het uittreden van Groot Brittannië uit de Europese Unie waardoor onzeker is of de zenders met een Britse uitzendlicentie dezelfde rechten hebben als EU-uitzendlicenties waaronder EU-bescherming bij distributie. De Nederlandse versies van zenders als Viceland, National Geographic Channel en Nat Geo Wild gebruikten tot voor kort Britse uitzendlicenties.

Omruilen

E!, Cartoon Network, Boomerang, History, C&I en de Discovery-zenders (inclusief TLC) maken nog steeds gebruik van een Britse uitzendlicentie, maar zullen naar verwachting de komende maanden deze ook omruilen voor een uit een ander EU-land.

Frankrijk

Viacom International Media Networks heeft via haar Nederlandse BV een Nederlandse uitzendlicentie verkregen voor de op Frankrijk gerichte zenders MTV (France), MTV Hits (France), Paramount Channel (France), BET (France), Nickelodeon (France), Nickelodeon Junior (France) en Nickelodeon Teen (France). Daarbij heeft het van oorsprong Amerikaanse bedrijf ook een ontheffing voor Nederlandse quota gekregen zolang deze zenders niet in Nederland worden verspreid.

Spanje

21st Century Fox heeft besloten de uitzendlicenties voor onder andere National Geographic en Nat Geo Wild over te hevelen naar Spanje, net als National Geographic Channel voor Vlaanderen en Fox voor Vlaanderen. Viceland heeft de Nederlandse en Vlaamse versie per 1 maart jl. n Nederland ondergebracht met een Nederlandse uitzendlicentie;