Vlaamse politiek ziet problemen in uitvoering nieuw frequentieplan

Diverse politieke partijen in Vlaanderen zien grote problemen opkomen bij de uitvoering van het nieuwe frequentieplan. De minister houdt echter voet bij stuk.

Radioplan

De Vlaamse mediaminister Sven Gatz is bezig met uitvoering van een nieuw radioplan voor Vlaanderen. In dit plan staat onder andere dat de FM-vergunningen van de landelijke commerciële radiozenders in Vlaanderen (Qmusic, Joe en Nostalgie) met vier jaar worden verlengd tot eind 2021. Wel zullen deze radiozenders vanaf september 2018 ook via DAB+ moeten gaan uitzenden. QMusic en Joe zijn hier inmiddels al mee begonnen.

Commerciële netwerkradio’s

Daarnaast wil minister Gatz het luisteraanbod in Vlaanderen verruimen met een nieuwe categorie radiozenders: commerciële netwerkradio’s. Hiervoor heeft de minister onlangs de radiozenders SBS Belgium, VBRO, Hit FM en StadsRadio Vlaanderen aangewezen.

In het nieuwe plan is er geen ruimte meer voor zogenoemde ketenradio-zenders. Radiozenders als TOPradio, Family Radio en Radio Maria maakte gebruik van diverse lokale radiofrequenties die samen een keten van frequenties vormde. Deze radiozenders zijn hun dekking via de FM per 1 januari 2018 kwijt.

Juridische stappen

Diverse radiozenders hebben inmiddels juridische stappen ondernomen tegen het besluit van minister Sven Gatz om geen frequentiepakket toe te kennen. Inmiddels zijn TOPradio, Radio Maria, ROXX, Club FM en Family Radio naar de Raad van State gestapt.

Slangenkuil

De Vlaamse politiek is nu bang dat het hele radiodossier een slangenkuil gaat worden. “De criteria waar de kandidaten voor de commerciële netwerkradio’s aan moesten aan voldoen zijn door de Vlaamse regering vastgelegd, maar de manier waarop die daarna naar concrete vragen zijn vertaald hebben onvoldoende wettelijke basis“, aldus Bart Caron, van de politieke partij Groen tegenover het Vlaamse dagblad De Morgen.

Caron is voorzitter van de mediacommissie. Ook de motivering die moet duidelijk waarom de ene kandidaat wel een frequentie krijgt en de andere niet schiet volgens Caron tekort. “De klagers zouden dus weleens gelijk kunnen krijgen.”

Chaos

Wanneer dat gebeurt dreigt er volgens kenners een complete chaos. Een uitspraak van de Raad van State wordt pas over een aantal maanden verwacht. Op dat moment zijn de nieuwe netwerkzenders al in de lucht en zitten stations als TOPradio en Club FM al een aantal maanden zonder FM-frequenties. Wanneer de Vlaamse regering dan verplicht wordt om met erkenningen te schuiven dreigt dat een stroom aan schadeclaims op gang te brengen.

Geen uitstel

Ook de regeringspartijen CD&V en N-VA hebben volgens dagblad De Morgen hun bedenkingen geformuleerd bij het plan en hebben gevraagd de invoering van het plan uit te stellen totdat de uitspraak van de Raad van de State er is. De minister houdt echter voet bij stuk. “Nu ingrijpen en de lanceringsdatum voor de nieuw erkende radio’s met een paar maanden opschuiven kan niet meer. Ook dat zou tot schadeclaims kunnen leiden.“, aldus Gatz.

Lokale omroepen

Niet alleen de regionale commerciële radiozenders zitten met onduidelijkheid over hun toekomst. Ook een groot aantal lokale radiozenders heeft nog geen erkenning ontvangen van de minister. Ongeveer 75 lokale radiozenders wachten nog op een definitief besluit of zij vanaf 1 januari nog kunnen uitzenden. Voor een aantal frequenties zijn namelijk meerdere kandidaten. De minister heeft aangegeven dat eind november of uiterlijk begin december hierover meer duidelijk moet komen.

Video:

Interview met Bart Caron op TOPradio: