Vlaanderen: Norkring mag nieuw DAB+-netwerk exploiteren

Zenderexploitant Norkring mag voor een periode van 15 jaar een nieuw DAB+-netwerk in Vlaanderen gaan exploiteren. Dit heeft de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) bekend gemaakt.

Meerdere partijen

Naast Norkring waren ook Broadcast Partners en TVV Digitaal in de race om het netwerk te gaan exploiteren. Het netwerk zal gaan uitzenden op de kanalen 5A (Oost- en West-Vlaanderen) en 5D (Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant/Brussel). Norkring mag zelf bepalen hoe het netwerk ingedeeld gaat worden.

Criteria

Het bepalen van de exploitant voor het nieuwe netwerk door de VRM ging op basis van bepaalde criteria. Norkring kwam volgens de VRM als beste uit de bus: “Uit het onderzoek blijkt dat Norkring België NV als best gerangschikte kandidaat uit deze weging komt en ook tegemoet komt aan de in artikel 202 van het Mediadecreet vermelde voorwaarden om een licentie te verkrijgen voor het aanbieden van een radio-omroepnetwerk.

Meer aanbod

Door introductie van dit nieuwe netwerk zal het aanbod van radiozenders via de digitale ether (DAB+) in Vlaanderen worden vergroot. Momenteel zijn er in Vlaanderen twee netwerken actief. De VRT zendt uit met haar radiozenders via kanaal 12A en Norkring zendt een groot aantal commerciële radiozenders uit via kanaal 11A. Via het nieuwe netwerk zullen in ieder geval een aantal regionale commerciële radiozenders te horen gaan zijn die nu alleen nog via de FM te horen zijn.