VodafoneZiggo krijgt ontheffing behoud analoge kabelradio

VodafoneZiggo heeft van het Commissariaat voor de Media een ontheffing tot 1 januari 2021 verkregen om analoge kabelradio te mogen blijven aanbieden als de kabelaar analoge kabeltelevisie uitschakelt.

De aanvraag was op 15 augustus jl. geleden, in een periode waarbij VodafoneZiggo nog beweerde geen ‘concrete’ plannen te hebben waarbij ze analoge kabeltelevisie zou uitfaseren.

Gefaseerd

Onlangs stelde Jeroen Hoencamp, CEO van VodafoneZiggo in NRC Handelsblad dat deze in de komende twee, drie jaar gefaseerd analoge kabeltelevisie zal uitschakelen. Volgens schattingen zijn er tussen de 300.000 en 400.000 kabelhuishoudens die alleen analoog kabeltelevisie gebruiken.

Omdat Ziggo haar basisaanbod ook free to cable uitzendt, is het lastig te bepalen hoeveel dit er daadwerkelijk zijn. 567.000 klanten van Ziggo hebben in ieder geval geen enkel ander product dan kabeltelevisie. In totaal telde Ziggo op 30 september jl. 3,92 miljoen kabel-tv klanten.

Meer capaciteit

Nederland loopt met het nog steeds aanbieden van analoge kabeltelevisie, gezien de nog steeds relatief hoge abonneegraad van kabeltelevisie enigszins achter. Circa 55% van de huishoudens in Ziggo-verzorgingsgebieden heeft daadwerkelijk een abonnement. Volgens de VodafoneZiggo-CEO is er zonder analoge kabeltelevisie een ‘simpeler, eenvoudiger, schoner netwerk met meer capaciteit’ en is het aan hem om ze ‘mee te nemen’ naar digitale producten.

Goed alternatief

Voor kabelradio stelt VodafoneZiggo in de aanvraag dat het onredelijk is analoge kabelradio af te schakelen, zonder dat abonnees een ‘goed alternatief’ kan bieden. Ziggo biedt echter free to air via DVB-C een behoorlijk aantal radiokanalen, alsmede gecodeerd nog een aanvullend aantal die alleen via de televisie of met het aansluiten middels audiokabels op een audio-installatie beluisterd kunnen worden.

Delta

Huiskamer toestellen met FM-radio-ontvangst kunnen daar niet voor gebruikt worden. Delta, de kabelaanbieder in Zeeland (van EQT) heeft aangekondigd analoge kabelradio per voorjaar 2018 uit te schakelen.

Caiway

Caiway die in 2010 analoge kabeltelevisie afschafte, is in de gedigitaliseerde huishoudens doorgegaan met het aanbieden van analoge kabelradio. Caiway heeft daar nooit een ontheffing voor aangevraagd. Dit geldt ook voor Rekam in Gouda e.o.

Gedaald

Overigens is de analoge radiobeluistering via de kabel in het afgelopen decennium behoorlijk gedaald ten faveure van FM-etherontvangst, internetbeluistering, DAB+ en digitale kabelradio (alsmede via DVB-T en IPTV). Ziggo biedt bij nieuwe kabelaansluitingen standaard geen kabelradio-aansluiting die alleen op verzoek nog wordt geplaatst.