De introductie van HbbTV bij kabelaar Ziggo in het gehele verzorgingsgebied is een gevolg van de netwerkharmonisatie. Het toenmalige UPC bood eerder al deze diensten bij de zenders van de NPO en SBS (SBS 6, Net 5, Veronica en SBS 9). Na de overname van Ziggo door Liberty Global is in april vorig jaar UPC Ziggo gaan heten en zijn de diensten geharmoniseerd. Sinds vorige week is HbbTV in het gehele Ziggo-gebied beschikbaar. Eerder was Ziggo fel tegenstander van HbbTV waarbij het haar eigen interactieve diensten liet prevaleren.
Hybrid Broadcast Broadband Televisie
HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband Televisie. Dit is een zogenaamde “open standaard” die televisie combineert met interactieve internetdiensten. Het digitale tv-signaal dat via bijvoorbeeld de kabel wordt ontvangen kan zo verrijkt worden met extra informatie. Voor de ontvangst van de dienst is wel een geschikte televisie noodzakelijk.
“Niets te maken met opgelegde verplichtingen”
Ziggo-zegsman Erik van Doeselaar verklaarde tegenover Mediamagazine dat de introductie van de dienst in het gehele verzorgingsgebied van de kabelaar niets te maken heeft met de opgelegde verplichtingen vanuit de Europese Commissie om OTT-content niet te blokkeren. Volgens Van Doeselaar gaat het puur om het gelijk trekken van diensten en zijn er ook geen plannen om HbbTV ook aan te bieden bij zenders als ARD, ZDF, WDR, NDR, RTL, Sat.1, ARTE en TVE Internacional die deze signalen ook aanbieden bij hun v-signalen. Ziggo blokkeert deze diensten.
“Geen blokkade bij CI+-modules”
Ziggo ontkent dat ze HbbTV blokkeert bij de interactieve CI+ modules. Volgens de zegsman is het op basis van ‘internationale afspraken’ zo dat de interactieve operatortoepassingen voorrang krijgt op HbbTV. “Als men een Interactieve sessie met CI+ opstart dan zal deze voorrang krijgen over HbbTV.”
Het is ook mogelijk de interactieve toepassingen uit te zetten. De CI+-standaard is een standaard voor gebruik van decodeermodules waarbij met name de operatorcontrole over content voorrang krijgt. De reguliere CI-modules zijn daar vrijer in, en zonder interactieve toepassingen wordt ook bij CI+ HBBtv niet geblokkeerd. Overigens is CI+ geen opvolger van CI en geen algemene norm. CI+ wordt door sommigen ook het trojaanse paard in de woonkamer genoemd.
Geen plannen Mediaboxen
Ziggo stelt verder geen plannen te hebben om via de Mediaboxen en Horizon-boxen HbbTV beschikbaar te stellen. De meeste kabelabonnees gebruiken deze ontvangers om televisie te kijken, waarmee de toegankelijkheid van de dienst niet mogelijk is. Daarmee is de feitelijke toegankelijkheid van HbbTV bij Ziggo beperkt, zowel in het aantal zenders als in de technische toegankelijkheid. Alleen diegenen die hun televisie rechtstreeks voeden met het kabelsignaal en op deze wijze kijken, hebben indien hun televisie de dienst ondersteunt, die mogelijkheid. Ziggo heeft in totaal 4,09 miljoen televisie-abonnees; 3,32 miljoen daarvan gebruikt een smartcard.